Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

I přes vyšší náklady se Češi vrhli do rekonstrukcí

Mimo potřeby neodkladných oprav lidé rekonstrukcí chrání finance před inflací a zároveň tak zhodnocují svou nemovitost.

I přes vyšší náklady se Češi vrhli do rekonstrukcí, foto redakce
I přes vyšší náklady se Češi vrhli do rekonstrukcí, foto redakce

Dle průzkumu Ipsos plánuje svou bytovou situaci změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů. Nejčastěji si chtějí novou nemovitost koupit, případně svou stávající rekonstruovat. Oproti minulým letům kleslo množství novostaveb – počet lidí, kteří si nyní staví rodinný dům, se oproti loňskému roku snížil na čtvrtinu. Za propadem většinou stojí aktuálně nejistá ekonomická situace.

Od Covidu-19 prošel stavební trh velkou proměnou

Přetrhaly se dodavatelské řetězce a ve stavebnictví nastal nedostatek stavebních materiálů. Do toho přišlo úplně jiné chování zákazníků. Lidé, kteří trávili více času doma, objevovali nedostatky a pouštěli se do rekonstrukcí a úprav.

Mimo potřeby neodkladných oprav v tomto vývoji hraje značnou roli skutečnost, že se náklady na rekonstrukce pohybují v řádu statisíců a lidé tak své úspory často investují právě do rekonstrukce bydlení, aby je ochránili před inflací a zároveň tak zhodnotili svou nemovitost. Část rekonstrukcí pak slouží ke snížení energetické náročnosti bydlení.
„Velký zájem je především o alternativní způsoby vytápění, jako jsou solární panely či tepelná čerpadla, jejichž pořízení vede k energetickým úsporám. Vesměs lze říci, že největší potenciál úspor je u starších budov se staršími technologiemi, ale zaměříme-li se na drobné detaily, lze i u moderních budov nalézt úspory v řádech procent,“ řekl Ondřej Pěnička, ředitel divize Facility management společnosti M2C.

Přečtěte si také Přehledně: Bytové domy a výměna kotlů v Nové zelené úsporám od září 2023 Přečíst článek
 
 
Reklama