Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V domácnostech se dálkový odečet spotřeby energií brzy stane standardem. Strach z rádiových vln mít nemusíme

S prvotní nedůvěrou se potkává každá inovace, stejně tak dálkové odečty energií.

Tyto technologie přitom mají potenciál ušetřit nám nemalé peníze – podle studie na univerzitě v Nice až 30 % nákladů za energie. Narozdíl od jiných technologií je nedůvěra umocněna strachem z rádiových vln, bez kterých by okamžité informování o spotřebě nebylo možné.

Větší množství rádiových modulů však vzbuzuje místy strach o zdraví. Rád bych proto strach z rádiových vln a IoT technologií v tomto článku odborně potlačil. V BeiT jsme se spojili s profesorem Janem Vrbou z katedry elektromagnetického pole ČVUT, který se problematice dopadu rádiových, respektive elektromagnetických vln na lidské tělo věnuje dlouhodobě.

Podle profesora Vrby se výkon vyzářený z IoT modulů se pohybuje v řádově nižších hodnotách, než je výkon přírodních zdrojů elektromagnetického záření kolem nás. Zatímco rádiové moduly, které vysílají data o spotřebě energií, dosáhnou výkonu maximálně 15 miliwattů po celé budově, denně jsme vystaveni výrazně vyšší zátěži. Například při opalování čelí naše tělo záření o hustotě až 700 W na metr čtvereční. Záření o asi 7000krát vyšším výkonu než IoT zařízení vyzařujeme i my sami. Každý dospělý člověk generuje do svého okolí výkon přibližně 100 W.

Technologie pro měření spotřeby energií se brzy stanou standardem. A až lidé zjistí, že jim pomáhají šetřit náklady, věřím, že odhodí i iracionální strach z rádiových vln. Především IoT měřiče, které si nálepku rádiového smogu nezaslouží.

Více informací


BeiT s.r.o.
logo BeiT s.r.o.

Jsme chytré řešení pro správce budov, které sdružuje všechna data a nástroje pro správu nemovitostí do jednoho efektivního ekosystému. To zahrnuje senzory, které měří spotřebu energií, sběr a analýzu dat, ERP, fakturaci, služby, plánování, CRM a BIM - to ...

 
 
Reklama