Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž žáků o putovní pohár a křišťálovou kouli SYSTHERM

Některé komponenty pro montáž soutěžního panelu byly při soutěži vyráběny na 3D tiskárnách. 13 instalatérů si vylosovalo svého parťáka – elektrikáře pro absolvování soutěže. Překvapení bylo na obou soutěžních stranách.

Soutěž žáků o putovní pohár a  křišťálovou kouli SYSTHERM 2023
Soutěž žáků o putovní pohár a křišťálovou kouli SYSTHERM 2023

"Uplynulý ročník opět ukazuje, že skeptický, místy až přezíravý pohled mnoha lidí na učňovské školství je, mírně řečeno, nezodpovědný a neodpovídající potřebám společnosti. V technických profesích budeme vždy potřebovat šikovné a chytré lidi, kteří se nebojí „práce rukama“. Rozdíl v původní profesi instalatér a elektrikář a současnou montáží těchto profesí je nesrovnatelný. Dnešní instalatéři a elektrikáři mohou využít data z internetových databází, montáž provádí na základě 3D výkresů a mají možnost využít součástky, které se tisknou na 3D tiskárnách. Je to doba, která opravdu přeje schopným a připraveným," říká Jan Kazda, generální ředitel SYSTHERM s.r.o., který je generální partnerem soutěží.

Soutěže 10. – 12. května 2023

  • 13. ročník mezinárodní soutěže O Pohár SYSTHERM je soutěž odborných dovedností žáků oboru 39-41-L/02 Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení.
    Soutěž O putovní pohár SYSTHERM je snahou o udržení perspektivního oboru mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení. Studiem tohoto oboru je připraven absolvent pro praxi s vědomostmi a oprávněními v profesi instalatér i elektrikář. Soutěž ověří znalosti studentů jak po teoretické stránce, kde absolvují test z padesáti otázek zaměřených na obor instalatér i elektrikář, tak i v praktických znalostech instalace a zapojení funkčního systému.
  • 5. ročník mezinárodní soutěže O Křišťálovou kouli SYSTHERM je soutěž odborných dovedností dvoučlenných týmů složených ze studenta oboru instalatér a elektrikář. Obory třídy 26 a 36.
    Soutěž O křišťálovou kouli je zaměřena pro simulaci budoucí praxe studentů. Soutěž ověří znalosti studentů jak po teoretické stránce, kde absolvují test z padesáti otázek zaměřených dle jednotlivých profesí soutěžících, a to v oboru instalatér, nebo v oboru elektrikář, tak i v praktických znalostech instalace a zapojení funkčního systému.
  • Organizátorem je Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice
  • Generálním partnerem je SYSTHERM s.r.o.
  • Soutěž se koná pod patronátem Plzeňského kraje
  • Záštitu poskytly Plzeňský kraj, Teplárenské sdružení ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Závěrečná zpráva, výsledky a fotogalerie

 
 
Reklama