Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní editorial - Obor TZB

Co je TZB? Původně asi tato třípísmenná zkratka vznikla na stavebních fakultách vysokých škol a vymezovala studijní obor zahrnující technická zařízení budov. To vyjadřuje úzký vztah oboru k vnitřnímu prostředí budov (především vytápění a vzduchotechnika) a obecněji k budovám a k jejich stavbám a rekonstrukcím.

Obdobně úzký vztah má ale tento obor k dalším dvěma rozsáhlým oblastem techniky a logicky i státní správy. Je to energetika, které někdy říkáme "velká energetika" a velmi mladá oblast životního prostředí.

Všechny tři "disciplíny" techniky - stavebnictví a architektura, energetika a životní prostředí, po stránce technické i po stránce legislativní, ovlivňují a formují obor, kterému možná nehezky říkáme "TZB".

Rád bych využil možnosti internetu a portálu, který jsme nazvali TZB-info k diskuzi o tom, jaké by podle Vás (kteří v oboru pracujete a tím ho tvoříte), měl mít obor místo v podnikání, v odborném školství, legislativě a státní správě. Je i nadále únosné, aby obor, který je rozhodně pro náš soukromý život i podnikatelskou sféru mimořádně významný, legislativně řídila návrhy zákonů a prováděcími vyhláškami tři ministerstva (MPO, MMR, MŽP)?

Je pro tento obor přínosné, aby v poměrech malé České republiky v něm působilo několik, navzájem si konkurujících živnostenských společenstev a cechů? Zkusme se v tom trochu poklidnějším období, kterým leden je, trochu zamyslet a vyjádřit názor. Stačí jen překonat ostych a kliknout dole na ikonku "Přidat nový příspěvek". Do otevřeného formuláře pak můžete přímo psát, nebo zkopírovat text, který jste si předem napsali např. ve WORDu.



Hezký příští týden
Vám přeje Milan Bechyně

 
 
Reklama