Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na 5G, podpora MMR pro 8 pilotních projektů

Z hlediska měst jsou 5G sítě klíčovým infrastrukturním prvkem a katalyzátorem široké řady technologických a procesních inovací.

Technologie 5G umožňuje městům instalaci senzorických sítí potřebných například pro měření kvality ovzduší a vody, ochranu majetku nebo monitoring naplněnosti odpadních nádob. Bez moderních sítí by nebylo možné ani plnohodnotně využívat městské kamerové systémy. Ultrarychlé připojení je klíčové také pro rozvoj autonomních vozidel a optimalizaci nebo automatizaci řízení dopravy ve městech.

Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne dotaci z Národního plánu obnovy na prvních 8 projektů zaměřených na rozvoj pilotních aplikací využívajících technologii 5G v prostředí českých měst. Díky tomu budou sítě páté generace fungovat v oblastech bezpečnosti veřejných prostranství, elektronického zdravotnictví, městské mobility a monitorování dopravy i vzdělávání.

V soutěži 5G pro 5 měst, která se uskutečnila v minulém roce zaujala města, která získají z Národního plánu obnovy finance pro své pilotní projekty:
  • Plzeň bodovala s projektem optimalizace dopravy díky přenosu informací v reálném čase.
  • Město Bílina se zaměřilo na bezpečnost ve městě, dopravní situaci a parkování,
  • Ústí nad Labem zase na městský kamerový bezpečnostní a kontrolní systém.
  • Jeseník se věnuje dronovému centru i asistenčním a telemedicínským službám.
  • Karlovy Vary kladou velký důraz na získávání informací o dopravě a bezpečnosti lázeňské oblasti. 

„5G sítě nejsou jen o tom, že díky nim můžeme na mobilech sledovat streamovaná videa ve špičkové kvalitě. Vysoká rychlost a stabilita připojení spolu s obří výpočetní kapacitou umožňují rozvoj měst v rámci konceptu Smart Cities,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Další navazující výzvu otevřenou pro města a obce v celé České republice plánuje ministerstvo vyhlásit během prvního čtvrtletí příštího roku.

Zdroj: tisková zpráva MMR ČR

 
 
Reklama