Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PRAKAB investuje do výroby ekologičtějších produktů a maximálně recykluje výrobní odpad

Úkolem nově vzniklé funkce ESG manažera je především pomoci členům skupiny být ještě více odpovědnými v oblasti životního prostředí, v sociálních otázkách i v nastavení řízení firem.

Ing. Markéta Marečková, MBA, ESG manažerka skupiny SKB-GROUP
Ing. Markéta Marečková, MBA, ESG manažerka skupiny SKB-GROUP

„Nejsme skupina, která upřednostňuje zisk na úkor životního prostředí nebo na úkor sociálních vztahů,“ prohlašuje Ing. Markéta Marečková, MBA, která zastává nově vzniklou pozici ESG manažerky skupiny SKB-GROUP. Do ní patří i společnost PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, český výrobce kabelů s více než stoletou historií. PRAKAB se dlouhodobě zabývá otázkami ekologie a cirkulární ekonomiky. Už před současnou energetickou krizí začal podnik přemýšlet o tom, jak optimalizovat náklady na materiály a energie. Stejně tak se mimo jiné snaží o co největší recyklaci výrobního odpadu. Úkolem nově vzniklé funkce ESG manažera je především pomoci členům skupiny být ještě více odpovědnými v oblasti životního prostředí, v sociálních otázkách i v nastavení řízení firem.

Šetříme energii

Prakab je tradiční česká značka, která se soustředí zejména na produkci kabelů pro oblast energetiky, stavebnictví či dopravní průmysl. Je lídrem na poli požárně bezpečnostních kabelů využívaných všude tam, kde je potřeba, aby kabely byly schopny odolat požáru a zajistit funkční provoz. Tuzemský výrobce, stejně jako řada jiných podniků, se snaží v době současné energetické krize šetřit energií. Jedním z kroků je nahrazení některých výrobních zařízení energeticky méně náročnými nebo změna nastavení procesu výroby tak, aby se energie spotřebovalo méně. „Dalším způsobem úspory energie ze sítě je výstavba vlastní střešní fotovoltaické elektrárny,“ představuje ESG manažerka Markéta Marečková plány skupiny. Výstavbu chystají všechny dceřiné společnosti, a to již v letošním nebo příštím roce. Elektrárna Prakabu bude o velikosti téměř 1 MWh. Kabelovna nadto hledá i cesty k úspoře materiálu.


PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o.

Tradiční český výrobce kabelů - silové kabely, pro ovládání a elektroniku, pro střední napětí, sdělovací, železniční a zabezpečovací, holé vodiče, instalační vodiče a kabely.

 
 
Reklama