Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průmysl 4.0 v DZ Dražice: cesta k efektivitě, konkurenceschopnosti i udržitelnému rozvoji

Příkladem je společnost DZ Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody, která má zautomatizovanou řadu výrobních procesů, skladování, balení i distribuci svých produktů. A v automatizaci a digitalizaci dále pokračuje.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

DZ Dražice jsou výrobcem moderních ohřívačů vody či akumulačních nádrží a výhradním dodavatelem tepelných čerpadel značky NIBE pro Českou republiku a Slovensko. Navíc se (stejně jako řada jiných inovativních společností) vydávají cestou udržitelného rozvoje: se záměrem poskytovat komplexní energeticky úsporná řešení v současné energetické krizi a reagovat na aktuální poptávku vznikla nedávno speciální divize DZD Solar. Díky tomu má společnost DZ Dražice ve svém portfoliu i fotovoltaické systémy kombinovatelné s mnoha dalšími produkty značek Dražice a NIBE (včetně tepelných čerpadel, ohřívačů vody nebo solárního úložiště). Mezi její nejinovativnější produkty patří např. hybridní solární uložiště Slunečnice S3, inteligentní ohřívač vody OKHE Smart 3. generace a revoluční řada tepelných čerpadel NIBE „S“.

Základní principy Průmyslu 4.0 – tedy automatizace a digitalizace výrobních, skladovacích a logistických procesů – jsou i v DZ Dražice způsobem, jak dosáhnout vyšší kvality výrobků, minimalizovat počet vadných kusů a zvýšit produktivitu práce. „Aplikaci Průmyslu 4.0 a jeho principů do výroby, skladování, balení a distribuce považujeme za cestu k efektivitě a k ještě větší konkurenceschopnosti. Důležité je pro nás i to, že automatizací a robotizací zvyšujeme kvalifikaci zaměstnanců a jejich bezpečnost, což přispívá k naší rostoucí atraktivitě mezi potenciálními uchazeči o zaměstnání na tuzemském trhu práce,“ komentuje Karel Pacourek, generální ředitel společnosti DZ Dražice.

„Na začátku celého životního cyklu produktu stojí jeho výroba, jež by měla být co nejšetrnější k životnímu prostředí i ke zdraví lidí, kteří se na ní podílejí. Motivací, jež nás přiměla přistoupit k zavádění principů Průmyslu 4.0, proto nebylo jen zvýšení produktivity našich výrobních linek, ale také snižování ergonomického zatížení pracovníků a zlepšování jejich celkových podmínek. Jako partnera jsme si přizvali společnost ABB, díky níž jsme v areálu v Luštěnicích v posledních letech plně zautomatizovali proces výroby. Dodala nám totiž sedm robotů (včetně dvou svařovacích buněk na klíč, což jsou vlastně kompaktní robotická pracoviště) a přispěla k automatizování lisovacích operací. Výsledkem této náročné operace bylo zefektivnění výroby, optimalizace nákladů a omezení finančních ztrát za covidové krize, takže jsme nemuseli výrazněji omezovat provoz,“ uvádí Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice, a dodává: „Nezapomínáme ani na moderní formy digitalizace, které slouží mj. k vzdálenému monitoringu robotů, diagnostice a zálohování řídicího systému a programů. Analýza získaných dat nám navíc může posloužit k prediktivní údržbě, díky níž se dá předvídat vývoj stavu jednotlivých zařízení a včas tak odhalit potenciální problém.“

Koncept Průmyslu 4.0 přispívá k optimalizaci výroby produktů a jejímu následnému efektivnímu propojení se skladováním a logistikou. V areálu společnosti DZ Dražice v Luštěnicích se proto nachází i plně automatizovaný sklad s plochou cca 5 100 m2, výškou 14,5 m a 5 599 paletovými místy, který byl otevřený na začátku roku 2020. Tato budova disponuje kapacitou naskladnění až 12 000 ohřívačů vody a vlastní paletárnou, kde se jednotlivé výrobky skladují a expedují.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...

 
 
Reklama