Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Digitalizace a význam zabezpečení OT sítě

Napříč globálním průmyslovým spektrem dochází k velkému posunu směrem k digitalizaci. Pravděpodobně jste už mnohokrát slyšeli o IoT, tedy internetu věcí. Dnes se můžete setkat s tzv. IIoT neboli průmyslovým internetem věcí.

Ten přináší digitální konektivitu do výrobních hal, komerčních budov a dokonce i do elektrické sítě. A tento trend má dopad nejen na informační technologie (IT), ale také na provozní technologie (OT – operational technology).

Co jsou to vlastně OT sítě?

Vedle běžných IT zařízení může OT síť zahrnovat systémy SCADA (dohledové řízení a sběr dat), systémy automatizace budov a DCS (distribuované řídicí systémy). Tyto systémy slouží k monitorování a ovládání motorů, senzorů nebo regulátorů a průběžně shromažďují a odesílají relevantní data do velínů a ERP systémů. Spoléhají na vysokorychlostní komunikaci přes protokoly typu fieldbus a standardní ICS (průmyslový řídicí systém), jako jsou například HART, PROFIBUS, Modbus TCP, BACnet atd. Stejně jako v IT je spolehlivost systému nejvyšší prioritou také v OT. Chybné postupy v kybernetické bezpečnosti by mohly potenciálně poškodit kritické operace.

Přístup společnosti Eaton ke kybernetické bezpečnosti

Eaton zaujímá komplexní přístup ke kybernetické bezpečnosti, známý jako bezpečný vývojový životní cyklus nebo SDLC (secure development life cycle). Cílem je zajistit, že všechny produkty a řešení budou vyhovovat filozofii zabezpečení již od návrhu a budou v souladu s širokou škálou průmyslových standardů a osvědčených postupů. Náš rámec kybernetické bezpečnosti pokrývá také řízení zranitelnosti a reakci na incidenty, což jsou prvky nezbytné k aktivnímu hledání, řešení, komunikaci a opravě problémů s kybernetickou bezpečností v rámci našich produktů a řešení.

Více informací


Eaton Elektrotechnika s.r.o.
logo Eaton Elektrotechnika s.r.o.

Naše energeticky úsporné produkty a služby pomáhají našim zákazníkům výkonně řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii spolehlivěji, efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Dáváme lidem nástroje pro efektivnější využívání energie. Pomáháme ...

 
 
Reklama