Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cirkulární ekonomika přináší výhody firmám i jejich zákazníkům

Odpad využít, a ještě lépe nevytvářet. Cirkulární ekonomika klade na firmy nové nároky, přináší ale i mnoho příležitostí.

Cirkulární ekonomika je pojem, který budeme slýchat čím dál častěji. O tomto ekonomickém konceptu se mluví jako o možném léku na vysoké ceny surovin, odpovědi na rostoucí ceny energií nebo jediné cestě, jak zmírnit daň, kterou si globální společnost vybírá na životním prostředí. Cirkulární ekonomika - někdy označovaná jako oběhové hospodářství - může firmám přinést zvýšení efektivity jejich byznysu.

Pojďme si to předvést v praxi na výrobku, který vídáme dennodenně - pneumatikách. Jedná se o syntetické spotřební zboží, které se bez adekvátní recyklace rychle stává významnou zátěží pro životní prostředí. 

Recyklace nám naštěstí umožňuje tento odpad použít jako surovinu, se kterou lze dál pracovat. Pryžový granulát z pneumatik má široké využití. Setkáme se s ním jako s mulčovacím materiálem nebo příměsí do betonu či asfaltu. Z recyklovaných pneumatik se vyrábí taky tlumiče hluku a vibrací. Granulát nebo drásanina z pneumatik je spojena polyuretanovými pojivy a případně i obarvena. Takový materiál upravuje na míru i firma Gumex. Využívá k tomu jednoduché kotoučové řezačky nebo digitální plotry. Z recyklátu ve formě desek pak vznikají cenově dostupné ploché výrobky. V poslední době se z desek z recyklovaných pneumatik stává také velmi žádaná podložka pod solární panely. Ačkoliv jde o materiál z recyklované suroviny, má vynikající vlastnosti - desky jsou elastické, vodopropustné, tlumí zvuky a vibrace, a díky vysoké odolnosti vůči počasí i UV záření mají dlouhou životnost

Více informací


GUMEX, spol. s r.o.
logo GUMEX, spol. s r.o.

Firma GUMEX, spol. s r.o. je rodinná firma založená roku 1994 v České republice. Od roku 2022 je jednou z firem holdingu GUMEX CENTRAL. Od roku 2006 působí dceřiná společnost GUMEX SK, spol. s r.o. také na Slovensku. Firma poskytuje své služby ve ...

 
 
Reklama