Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce a vybavení domu se Čechům prodraží. Inflace a vysoká poptávka žene ceny vysoko

Nejenom v letošním roce, ale v posledních letech stavebnictví zažívá těžké časy. Již během pandemie stavebnictví výrazně zasáhly nedostatky dřeva. Postupně se k nim přidaly i další materiály.


Zdroj foto 1: SrideeStudio / Shutterstock.com

Na začátku roku díky vypuknutí války na Ukrajině došlo k zhoršení dostupnosti oceli a železa. Ceny díky ní vzrostly 2,5krát. Českou republiku trápí i nedostatek kamení, za posledních více než 30 let se v Česku neotevřel jediný kamenolom a současné rezervy docházejí. Do 10 let by se tak kámen mohl stát dokonce nedostatkovým zbožím.

Cihly zdražily až o 80 %

Vít Kutnar, majitel společnosti DEK, největších stavebnin v České republice, pro server Seznam zprávy uvedl, že na trhu došlo ke zdražení cihel oproti minulému roku až o 80 %. Podle něj za zdražení může vysoká poptávka, vysoké ceny energií, které jsou nutné pro výrobu a nedostupnost lokálních materiálů. Vyšší poptávku po levnějších stavebních materiálech zaznamenal i server Promocodius. Dle jejich statistik slevový kupon pro e-shopy v kategoriích stavebnictví, domov a zahrada hledalo o 20 % více uživatelů než za předchozí roky.

Ceny nábytku rostou

Vyhráno ještě nemáte, i pokud již máte dům postavený. Jak jsme již zmínili, vzrůstající ceny dřeva a dalších materiálů zdražují i nábytek. Podle serveru Forbes.cz v minulém roce ceny v českém průmyslu rostly nejvýrazněji za 17 let. Ceny papíru a dřeva vzrostly až o 18 %. Zapříčinila to hlavně vysoká poptávka, především z Číny a USA.

Bude se dále zdražovat?

Podle prognóz České národní banky bude průměrná inflace v tomto roce 13,1 % a měla by kulminovat v červnu, kdy by měla dosáhnout 15 %. Podle předpokladu ČNB by se pak v příštím roce měla snížit na 4,1 % a na konci roku se přiblížit až ke dvěma procentům. Dle serveru Peníze.cz však může díky stále rostoucím nákladům na bydlení inflace překročit i 15 %. Inflace podle nich roste rychleji, než jaké jsou předpoklady. Vysoká inflace, poptávka po materiálech a problémy se získáváním neobnovitelných surovin budou tedy pravděpodobně i v budoucnu vést ke zdražování.
 
 
Reklama