Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská plynárenská od 1.6. zvyšuje ceny plynu svým zákazníkům

Pražská plynárenská vzhledem k situaci na trzích je nucena přistoupit ke zvýšení ceny plynu u části svých zákazníků v průměru o 39 %. Změna cen se týká základního produktu Standard a ceníků z něj vycházejících pro domácnosti a maloodběratele.

Pražská plynárenská se ke zvýšení cen plynu o 39 % rozhodla přikročit až od 1.6., tedy po skončení topné sezony s tím, aby zákazníci se mohli na zvýšení ceny připravit.

Nové ceníky budou mít většinou stálí zákazníci Pražské plynárenské, které mají základní ceník. Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník „STANDARD“, se zvýšení ceny nijak nedotkne.

Typické příklady zvýšení ceny plynu:

Základní ceník „STANDARD“ využívají z velké části zákazníci s malou spotřebou, (využívající zemní plyn např. pouze k vaření), kdy zvýšení ceny tak nebude z hlediska celkové částky výrazné.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 36 Kč.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 363 Kč.

Zákazníci , kteří v bytech topí plynem a mají roční spotřebu 12 MWh, zaplatí od 1.6. za měsíc zhruba o 800 Kč více.

Pražská plynárenská naposledy zvyšovala ceny od 1.4. 2022. I přes poslední navýšení její zákazníci ve srovnání s ostatními dodavateli platí většinou méně. Zdražením se cena plynu přiblíží současné tržní hodnotě.

 
 
Reklama