Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena plynu na spotovém trhu OTE klesá

Cena plynu na spotových trzích klesá a začíná se blížit úrovni cen před vypuknutím války. Ceny pro domácnosti to však významně neovlivní.


Vývoj cen plynu (indexů OTE) na spotovém trhu OTE (Zdroj dat: OTE a.s.)

Cena plynu na spotovém trhu Operátora trhu (OTE) opět klesla pod 80 EUR/MWh, což naposledy bylo před vypuknutím války na Ukrajině. Podobné ceny jsou i na ostatních burzách v Evropě a zdejší cena se začíná blížit cenám na spotovém trhu v Asii. Právě vysoké ceny a poptávka po plynu byly důležitým faktorem v dodávkách plynu mimo dlouhodobé kontrakty.

Nelze ale očekávat, že úroveň těchto cen ovlivní ceny dodavatelů, že by dodavatelé začali měnit ceníky. Klesající úroveň cen se nejspíše projeví tak, že dodavatelé, kteří často vydávají nové ceníky v případě růstu cen, přestanou ceníky měnit.

Někteří zákazníci přešli na produkty, jejichž cena se odvíjí podle cen na spotovém trhu. Ani v těchto případech se zatím radikální snížení cen nedá očekávat, protože se v celkovém vyúčtování počítá průměrná hodnota za dobu od posledního vyúčtování s tím, že se jedná o vážený průměr cen, kde spotřeba v těchto měsících nemá takový význam jako v zimním období.

 
 
Reklama