Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obchodníci přestávají nabízet elektřinu a plyn novým zákazníkům

Významní alternativní obchodníci kvůli opětovnému a bezprecedentnímu zdražování cen energií na velkoobchodním trhu přestávají nabízet své produkty novým zákazníkům. Chtějí zabezpečit dostatkem elektřiny a plynu především své klienty.

Po vypuknutí války na Ukrajině se na burzách prudce zvýšily ceny elektřiny i plynu. Například na pražské PXE cena elektřiny pro příští rok se šplhá k 180 EUR/MWh a cena plynu pro totéž období překročila 75 EUR/MWh. Ještě cenově napjatější jsou ceny na spotovém trhu (OTE), kde obchodníci elektřinu nebo plyn nakupují na hodinu nebo den dopředu. Výsledky obchodování na tomto trhu svědčí o současné vypjaté situaci na trhu, cena elektřiny na denním trhu (nákup, prodej na následující den na 24 hodin) v případě elektřiny dosáhl 487 EUR/MWh a cena plynu na vnitrodenním trhu 7.3. překročila 251 EUR/MWh.

V této situaci je těžké pro dodavatele zabezpečit dostatek cenově přijatelné energie pro nově příchozí zákazníky, třeba těch, kteří jsou nyní v režimu dodavatele poslední instance. Odpovědní dodavatelé se musí postarat především o své stávající zákazníky.

Někteří velcí alternativní obchodníci přestávají dočasně nabízet elektřinu a plyn pro nové zákazníky. Mezi ně mohu jmenovat eYello, MND nebo Centropol v případě plynu. Jiní, menší obchodníci, již elektřinu nebo plyn pro nové zákazníky přestali nabízet vůbec již před několika měsíci. V Kalkulátoru cen energií TZB-info jsme znemožnili tyto produkty poptávat a v nabídce jsme uvedli "Vyprodáno".

Zákazník v současné době má na výběr jenom několik nabídek dominantních dodavatelů, jako jsou ČEZ, innogy, E.ON, PRE nebo Pražská plynárenská. I tito největší dodavatelé aktualizují nabídky s větší frekvencí než v minulosti.

 
 
Reklama