Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Další dodavatel plynu končí, tentokrát První moravská plynární

Ve středu 9.3.2022 oznámil dodavatel Operátoru trhu pozbytí možnosti dodávat plyn svým zákazníkům. Ti automaticky přechází do režimu dodavatele poslední instance.

První moravská plynárenská dodávala zákazníkům elektřinu a plyn, ale obchodník oznámil ukončení dodávek jen plynu Na trhu dodavatel působil přes dva roky, nejvíce odběrných míst měl v prosinci 2021, 406. Za leden hlásí statistika Operátora trhu už jen 267 přípojek. První moravská plynárenská neměla dobrou pověst, na internetu se objevily stížnosti na to, že obchodník se zákazníky nekomunikuje a že je napojen na aukce.

Ceníky dodavatele jsou v databázi Kalkulátoru cen energií TZB - info od ledna 2020, několik posledních měsíců První moravská plynárenská zredukovala počet ceníků pouze na jeden ceník podle cen na spotovém trhu.

Zákazníkům nehrozí ukončení dodávek plynu, následně budou zahájeny dodávky dodavatelem poslední instance nebo jiným dodavatelem na základě rychlé změny dodavatele s účinností od 13. 3. 2022 6:00 hodin. Zahájení dodávek dodavatelem poslední instance se nevztahuje na zákazníka, jehož spotřeba plynu za posledních 12 měsíců byla vyšší než 630 MWh

.

Dodavatel poslední instance (DPI) je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí.

 
 
Reklama