Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny plynu na spotovém trhu v únoru, napřed pokles, pak nebývalý růst

Do poloviny února ceny plynu klesaly, od 17.2. začal nebývalý růst cen. Podívejme se na ceny, které se obchodovaly u Operátora trhu v průběhu února.

Zdroj obrázku: OTE a.s.

Ceny plynu na spotovém trhu Operátora trhu v únoru pokračovaly v poklesu, který byl zapříčiněn teplejším počasím a dodávkami plynu do Evropy z USA. Minimální cena byla zobchodována 16. února, kdy index OTE klesl na hodnotu 69,839 EUR/MWh. Od té doby začaly ceny růst, aby poslední den měsíce se zvýšily až na 105,693 EUR/MWh. Růst pokračoval i v březnu, zdá se však, že růst cen plynu se nyní zastavil na pro nás donedávna těžko představitelných cenách 189,348 EUR/MWh 5.3. 2022.

V současné době jde především o zabezpečení dodávek plynu, asi za každou cenu. Takto vysokou cenu ovlivňuje především nejistota dodávek plynu z Rusku, nedostatek plynu v zásobnících spolu s chladným počasím posledních dnů. Výhled na snížení ceny plynu není ani optimistický v souvislosti s dodávkami plynu z USA, protože na konkurenčních asijských spotových trzích se cena plynu za poslední měsíc zdvojnásobila až k 125 EUR/MWh.

 
 
Reklama