Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moravská plynárenská dostala pokutu 400 000 Kč od regulátora

Energetický regulační úřad zveřejnil sankce pro Moravskou plynárenskou kvůli nekalým obchodním praktikám k nimž došlo v letech 2017 až 2019. Úřad vyšetřoval celkem 160 přestupků.

Moravská plynárenská byla uznána vinnou ze spáchání 160 přestupků v průběhu let 2017 až 2019, za to jí byla uložena pokuta ve výši 400 000 Kč.

Obchodník se dopustil klamavé obchodní praktiky, kdy zákazníkovi ve smlouvě garantoval cenu dle ceníku platného v době podepsání smlouvy s garancí jejího dodržení po celou dobu závazku. Závazek však porušil a zanedlouho cenu zákazníkovi zvýšil. Jedná se o porušení zákona o ochraně spotřebitele § 24 odst. 1, o klamavou obchodní praktiku, kdy v době rozhodování byl zákazník ovlivněn nízkou cenou, kterou však nedostal.

Moravská plynárenská také uváděla nepravdivé informace v informačním systému Operátora trhu (OTE), kde zadávala požadavek na zastavení změny dodavatele s tím, že k ukončení smlouvy za strany zákazníka nedošlo, přesto že zákazník řádně ukončil smlouvu. Jedná se o 17 případů. Obchodník se dopustil porušení zákona také tím. že v těchto případech fakturoval plyn, který si zákazníci neobjednali.

Dodavatel se rovněž dopouštěl podle zákona o ochraně spotřebitele agresivní obchodní praktiky, protože zapisoval do systému OTE nová odběrná místa zákazníků, kteří údajně podepsali smlouvu v prostorách obvyklých k podnikání. Zákazníci však žádnou smlouvu s dodavatelem nepodepsali.

Moravská plynárenská náleží do skupiny společností kolem Tomáše Zabloudila. Do této skupiny obchodníků patří Lidová energie, Jihlavské plynárny, Energie na doma. V minulosti se zvláště „proslavila“ společnost Stabil Energy, která po rekordních pokutách se změnila na Zelenou elektřinu. Zelená elektřina však již na trhu nepůsobí.

 
 
Reklama