Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Od ledna se mění ceny plynu i elektřiny u základních tarifů

Cena plynu se zvýší o 15 %, cena elektřiny naroste o 19 %. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste u plynu o 270 Kč, u elektřiny o 190 Kč.

Dodavatel energií innogy přistoupí k 31. 12. 2021 k úpravě základních ceníků na dodávky zemního plynu i elektřiny. Celková roční platba za dodávku plynu pro domácnosti a malé zákazníky se u základního produktu Standard zvýší v průměru o 15 %, pro dodávky elektřiny u základního produktu Standard naroste celková roční platba domácnosti s nejčastější distribuční sazbou D02d o 19 %. Důvodem pro úpravu ceníků je dramatický růst cen obou komodit na velkoobchodních trzích v letošním roce. Většiny zákazníků innogy se však nové ceny netýkají, dál platí jejich smlouvy s fixovanými cenami.

„Celý letošní rok jsme drželi pro domácnosti stabilní ceny i přesto, že ceny na velkoobchodních trzích u obou komodit narostly několikanásobně. Zákazníci innogy těží z naší zodpovědné nákupní strategie, která nám umožňuje zmírnit dopady dramatických výkyvů na velkoobchodních trzích. I díky tomu platby u základních produktů Standard narostou jen o 15 procent u plynu a 19 procent u elektřiny,“ řekl Tomáš Varcop, šéf skupiny innogy.

Pro modelového zákazníka, který na zemním plynu pouze vaří, reprezentuje nový ceník innogy nárůst měsíční platby o 40 korun. Zákazník v bytě si měsíčně připlatí 180 korun a rodině v menším rodinném domě narostou měsíční náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem o 270 korun. O 190 korun měsíčně se zvýší měsíční platba za elektřinu zákazníkům s nejčastější distribuční sazbou D02d, tj. domácnostem, které na elektřině vaří, svítí a využívají běžné elektrospotřebiče.

Nové ceny se dotknou jen malé části odběratelů innogy, kteří se nechtějí vázat v rámci dlouhodobých smluv. „Většiny našich stávajících zákazníků se toto navýšení cen vůbec nedotkne. Například u elektřiny využívá jistotu dlouhodobých fixních produktů 90 procent zákazníků, u dodávek zemního plynu má s innogy zafixované ceny přes 60 % domácností. Aktuální úpravy základních ceníků se také netýkají zákazníků v režimu DPI, ani těch, kteří DPI už opustili a uzavřeli s námi v posledních týdnech nové smlouvy,“ doplnil David Konvalina, ředitel skupiny innogy pro maloobchod a marketing.

 
 
Reklama