Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plán obnovy odevzdalo 13 států, ČR zatím ne

Členské státy měly své návrhy Komisi odeslat do konce dubna. Investice veřejných prostředků má multiplikační efekt. Je klíčový pro rozvoj lokální ekonomiky i pro celkový dopad na rozvoj každé země.

Oprava mostu,  Česká Lípa, ilustrační obrázek, foto  D.Kopačková
Oprava mostu, Česká Lípa, ilustrační obrázek, foto D.Kopačková

Na obnovu hospodářství po pandemii bychom měli od EU získat přibližně 171 miliard českých korun z evropského záchranného fondu formou grantů. Další finance by si ČR mohla půjčit z rozpočtu EU. Národní plán obnovy je nezbytnou podmínkou pro čerpání. Komise uvedla, že očekává návrhy od zbylých států v následujících týdnech a je připravena pomoci jim s jejich přípravou.

Dle slov Silvany Jirotkové, náměstkyně ministra průmyslu, která přípravu plánu koordinuje, budou prostředky z národního plánu obnovy rozdělovány v souladu s 6 pilíři hospodářské strategie. Upozornila, že částka 171,4 mld. korun, která je k dispozici pro Českou republiku, nebude dostatečná na to, aby uspokojila veškeré požadavky, které od veřejnosti a resortů přicházejí. Alokace na digitalizaci bude v plánu činit 27 %, přičemž Komisí stanovená minimální úroveň činí 20 %. Peníze půjdou na digitalizaci školství, sociálního zabezpečení, justice či do výstavby vysokorychlostních sítí.

On-line diskuse Co podpoří plán obnovy v ČR?
Řečníci z řad občanské společnosti se shodli, že zásadní chybou při přípravě národního plánu obnovy je absence uceleného pohledu na financování obnovy, a to jak z evropských a národních zdrojů. ČR chybí celkové cíle a ambice, čeho by měla česká ekonomika dosáhnout v příštím desetiletí. Téměř všichni řečníci se shodli, že zapojení široké občanské společnosti, zástupců obcí, podnikatelů, tripartity, neziskových organizací, ale i jednotlivců je pro kvalitu národního plánu zásadní.

 
 
Reklama