Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárna Počerady obhájila certifikát pro provoz v mimořádných situacích

Elektrárna Počerady na Lounsku obhájila certifikáty pro poskytování služeb tzv. ostrovního provozu pro tři ze svých energetických bloků.


Elektrárna Počerady, foto @copy; ČEZ, a.s.

Zbývající dva bloky mají certifikáty platné do září 2022. Elektrárna Počerady je díky ostrovnímu provozu v případě mimořádné situace v přenosové soustavě schopná nezávisle zajišťovat elektrickou energii nejen pro svůj vlastní provoz, ale také pro oddělenou část sítě, takzvaný ostrov, a předejít tím blackoutu, tedy výpadku dodávek elektrické energie. Eva Maříková, mluvčí společnosti Sev.en Energy, pod níž elektrárna patří, to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Certifikáty poskytovatele služeb ostrovního provozu se obnovují každých pět let. Během několika dnů se uskutečnila série testů před certifikační autoritou. "Jedná se o poměrně náročnou zkoušku, která je ale pro zařízení poskytující ostrovní provoz nezbytná. Ve všech testech naše zařízení obstálo a certifikát jsme obhájili," řekl generální ředitel počeradské elektrárny Stanislav Klanduch.

Několikadenní testy vyvrcholily konečnou zkouškou, při které tři z pěti bloků elektrárny omezily výkon z 200 MW až na osm MW potřebných pro pokrytí spotřeby vlastní technologie. "Naráz jsme odstavili všechny tři bloky, které jsou napojeny na stejnou vývodovou linku do přenosové soustavy. O 90 minut později byly už opět v provozu. Závěrečnou zkouškou prošly bez problémů. Při předchozích testech byly prováděny simulace změny frekvence v přenosové soustavě, a to jak k simulaci náhlých prudkých výkyvů, tak i plynulé změny frekvence," popsal testy vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Pavel Tyrpekl.

Pro blok šest, který prochází jako první kompletní modernizací, obnoví elektrárna potřebnou certifikaci po ukončení všech prací a následném uvedení do provozu.

Elektrárny, které jsou schopny služeb ostrovního provozu, jsou pro přenosovou soustavu nezbytné zejména ve chvílích, kdy jsou výkyvy frekvence. Elektrárna Počerady patří k systémovým zdrojům, které jsou v případě blackoutu po atomových elektrárnách druhé na řadě pro přednostní spuštění.

 
 
Reklama