Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČOI kontrolovala volně stojící plynové nebo kombinované sporáky

Z požadavků na tyto výrobky kladených se techničtí inspektoři ČOI zaměřili konkrétně na zkoušky stability plynových spotřebičů a také na značení a vybavení povinnými informacemi pro montáž a užívání u konkrétních typů výrobků. Nestačí, aby byl plynový spotřebič schválen, musí být také příslušným způsobem nastaven, aby mohl být v zemi určení bezpečně a správně provozován.

Plynové sporáky musí splňovat podmínky stability i značení

(Závěrečná zpráva projektu GAD – 2009/142/ES)

Předmětem specializované kontrolní akce byly volně stojící plynové nebo kombinované sporáky nabízené na českém trhu. Z požadavků na tyto výrobky kladených se techničtí inspektoři ČOI zaměřili konkrétně na zkoušky stability plynových spotřebičů a také na značení a vybavení povinnými informacemi pro montáž a užívání u konkrétních typů výrobků. Ve zkoušce stability obstálo 18 výrobků. Dva spotřebiče byly na základě uloženého nápravného opatření uvedeny do souladu s platnou legislativou. Formální nedostatky zjistili inspektoři u 18 z 20 kontrolovaných výrobků. Ve dvou případech nebyly nabízené spotřebiče určeny pro český trh. K odstranění těchto nedostatků byla uložena termínovaná opatření, která kontrolované subjekty splnily. „Povinné značení země určení přímo na štítku výrobku není samoúčelné. Nestačí, aby byl plynový spotřebič schválen, musí být také příslušným způsobem nastaven, aby mohl být v zemi určení bezpečně a správně provozován. Proto by si spotřebitelé měli ověřovat při koupi i tuto informaci. Vzhledem ke značné míře rizika pro uživatele, vyplývajícího z nedodržení stanovených požadavků na výrobky, včetně informací pro spotřebitele, bude Česká obchodní inspekce trh s plynovými spotřebiči nadále monitorovat,“ uvedl k výsledkům tohoto kontrolního projektu Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

Dozor u 16 subjektů prováděli inspektoři specialisté z oddělení technické kontroly České obchodní inspekce se zaměřením na dodržování ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, konkretizovaných v nařízení vlády č. 22/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv. Pro účely kontroly byl vybrán z technických požadavků segment, který se týká zacházení se sporákem a může ovlivnit bezpečnost obsluhy, a to stabilita plynových spotřebičů.

Celoplošné kontrolní akci předcházela odborná příprava a inspektoři byli pro provádění informativních zkoušek stability plynových spotřebičů u distributorů vybaveni zkušebními etalony 22,5 kg a 10 kg, zapůjčenými Strojírenským zkušebním ústavem (Notifikovaná osoba č. 1015). Předmětem kontroly byly volně stojící celoplynové nebo kombinované sporáky (výrobky stanovené nařízením vlády č. 22/2003 Sb., v návaznosti na harmonizovanou normu ČSN EN 30-1-1 Varné spotřebiče na plynná paliva pro domácnost Část 1-1: Obecné požadavky na bezpečnost).

Kontrolovány byly požadavky na:

  • stabilitu vařidlové mřížky: byla prováděna zkušebními prstenci podle výrobcem udaných průměrů hrnců na jednotlivých hořácích
  • naklápění spotřebiče: dvířka pečící trouby se zatíží břemenem o hmotnosti 22,5 kg. Při této zkoušce se spotřebič nesmí naklonit.
  • značení ovladačů hořáků
  • značení spotřebiče
  • upozornění pro montážního pracovníka
  • značení na obalu
  • návody k obsluze, použití, údržbě a technický návod, včetně bezpečnostních upozornění
  • označení CE a další značení (podle § 4 NV 22/2003 Sb.).

Výrobky byly kontrolovány na prodejnách a v jednom případě v e-shopu. Zjištěné nedostatky byly řešeny s dodavateli plynových spotřebičů do prodejen, závažnější závady pak přímo u prodávajícího zákazem prodeje (dle § 18a odst. 1) zák. č. 22/1997 Sb.).

Výsledky kontroly průvodní dokumentace k výrobku

V průběhu akce bylo zkontrolováno 16 hospodářských subjektů (distributorů). Návody pro obsluhu a montáž byly kontrolovány u celkem 20 výrobků. Pouze čtyři typy výrobků byly vybaveny návody v souladu s požadavky čl. 8 ČSN EN 30-1-1, jmenovitě:

  • MORA KS 100 MW
  • MORA 130 MW,
  • INDESIT KS G 20 S
  • AEG 47345 G.

U dalších 16 výrobků byly v návodech pro obsluhu zjištěny formální nedostatky (chybějící informace – viz níže), k jejichž odstranění inspektoři uložili kontrolovaným osobám termínovaná opatření (podle § 18 odst. 2, písm. b) zák. č. 22/1997 Sb.).

V technickém návodu musí být uvedeno toto upozornění:

Před instalováním spotřebiče zkontrolujte, zda místní podmínky rozvodu paliva (vlastnosti paliva a přetlak paliva) a nastavení spotřebiče jsou shodné.

V návodu k obsluze musí být uvedeno toto upozornění:

Použití nevhodného krytu varné desky může způsobit nehodu. Pokud výrobce spotřebičů stanovil, že může být použit kryt varné desky, návod k obsluze a údržbě musí upozornit na použití pouze těch krytů varné desky, které jsou navrženy výrobcem varného spotřebiče nebo určeny výrobcem spotřebiče jako vhodné, nebo krytů varné desky, které jsou součástí spotřebiče.

Na obale výrobku musí být uvedena tato informace:

Tento spotřebič musí být instalován v souladu s platnými předpisy a jeho použití se připouští pouze v dobře větraném prostoru. Před instalováním a používáním spotřebiče se seznamte s návody.

z ČSN EN 30-1-1


Kontrola povinného označení výrobků

Všechny kontrolované výrobky byly opatřeny stanoveným označením CE a posledním dvoučíslím roku přidělení tohoto označení, včetně čísla notifikované osoby, která se podílela na posouzení shody.

U dvou nabízených spotřebičů inspektoři zjistili, že nebyly určeny pro český trh. Česká republika byla zemí nepřímého určení, to znamená zemí, pro niž sice byl spotřebič schválen, ale v současném stavu nastavení není vhodný pro provoz. Pro plynový spotřebič je nezbytná taková úprava nebo dodatečné nastavení, které zajistí v zemi určení bezpečný a správný provoz – označení země určení je povinný údaj na štítku výrobku (dle § 4 NV č. 22/2003 Sb.). V obou případech kontrolované společnosti přijaly příslušná opatření a výrobky vrátily do zemí, pro jejichž trh byly určeny a také nastaveny.

Současně kontrolovali inspektoři také povinné značení a informace uvedené na spotřebiči a jeho obalu. Na spotřebičích čtyř značek nebyla na obalu uvedena povinná informace: „Tento spotřebič musí být instalován v souladu s platnými předpisy a jeho použití se připouští pouze v dobře větraném prostoru.“ (dle požadavku čl. 8.2 ČSN EN 30-1-1). Plynové spotřebiče dalších dvou výrobců neměly tuto informaci uvedenu v českém jazyce (požadavek čl. 8.1.2 ČSN EN 30-1-1). Kontrolovaným subjektům bylo uloženo termínované opatření k doplnění chybějících informací.

Nedostatky stanoveného výrobku, odebraného k odbornému posouzení

Při orientační zkoušce provedené při kontrole (podle článku 5.2.9.1.2 normy ČSN EN 30-1-1 – Naklápění spotřebiče), vzniklo podezření, že jeden typ kombinovaného sporáku a jeden typ celoplynového sporáku požadavkům technické normy nevyhovují. Z toho důvodu byly oba spotřebiče odebrány k odbornému posouzení.

Kontrolované společnosti na podezření pracovníků ČOI okamžitě zareagovaly tím, že přijaly nápravné opatření – doplnily údaje o zabezpečení v návodu, ke všem sporáků dodaly zabezpečovací zařízení a informace o těchto opatřeních oznámily všem svým odběratelům. Oba spotřebiče byly po odstranění závad vráceny zpět do prodeje.

Kontroly splnění požadavku na vybavení výrobku „Návodem na montáž“

Obsah povinných informací je uveden v Technickém návodu (podle čl. 8.3.2.2 ČSN EN 30-1-1). Jejich součástí je i povinnost uvést v úvodní části návodu následující upozornění: „Před instalováním zkontrolujte, zda místní podmínky rozvodu paliva (vlastnosti paliva a přetlak paliva) a nastavení spotřebiče jsou shodné.“ Tato informace chyběla u jednoho typu spotřebiče.

U dalšího spotřebiče chyběly v technickém návodu údaje, přesně vymezující druh, délku a polohu ohebných přívodů, které lze použít pro přivádění paliva, včetně údajů o použití hadicových násadců.

Uložená opatření a sankce

V rámci kontrolní akce bylo uloženo 6 termínovaných opatření podle § 18 odst. 2) písm. b) zák. č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Formální nedostatky byly zjištěny u 18 z 20 typů kontrolovaných výrobků (tj. 90 %).

Ve dvou případech distributor do ČR přijal ve spolupráci s výrobcem nápravné opatření na odstranění zjištěných závad. Dalším 5 kontrolovaným osobám byl uložen zákaz distribuovat výrobky po dobu potřebnou k provedení kontroly. Zákaz distribuce se vztahoval na celkem 94 kusů plynových spotřebičů v hodnotě 482 342 Kč.

Závěr

Kontrolní projekt byl zaměřen na sortiment volně stojících plynových spotřebičů všech výrobců, uvádějících tyto výrobky na český trh. Pro kontrolu byly vytipovány převážně levnější druhy spotřebičů všech dostupných značek s nižší hmotností, které jsou dodávány do řetězců a specializovaných prodejen např. bez ventilátorů, pečících plechů a dalšího vybavení, což znamená vyšší riziko nestability (možnosti převážení). V rámci dozorové akce bylo u 16 distributorů zkontrolováno 20 typů stanovených výrobků plynových spotřebičů. I přesto, že distributoři okamžitě zajistili odstranění zjištěných závad, považuje Česká obchodní inspekce trvalé monitorování spotřebičů plynných paliv a opakování kontrol za nezbytné, neboť se z hlediska bezpečnosti jedná o spotřebitelské výrobky s vysokou mírou zbytkového rizika, které se při jejich používání může vyskytnout.

 
 
Reklama