Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Žižkovský vysílač a I. ročník Spring Festivalu

Výhledy na Prahu a vysílač – spojení, které festivalu sluší. Vysílač, jedna z pražských dominant, byl postaven v letech 1985 až 1992. V letech 2011 až 2012 prošla Žižkovská věž velkou rekonstrukcí.

Kovy, moderátor I. ročník Spring Festivalu, foto Jaromír Zubák
Kovy, moderátor I. ročník Spring Festivalu, foto Jaromír Zubák

I. ročník Spring Festivalu na Žižkovské televizní věži

Žižkovský vysílač (též Žižkovská televizní věž, Žižkovská věž či TVPM) nejvyšší stavbou (216 m) v Praze, obsahuje tedy i nejvyšší stabilní bod ve městě – kótu 474 m n. m. Byla postavena v letech 1985 až 1992 Inženýrskými a průmyslovými stavbami Ostrava podle návrhu architekta Václava Aulického, statika Jiřího Kozáka a Alexe Béma. Vysílač je v Mahlerových sadech, na rozhraní Žižkova a Vinohrad.

Zajímavosti technického řešení vysílače

Základová železobetonová deska, o průměru 30 m a tloušťce 4 m, je v hloubce 15 m pod původním povrchem.

Svislou konstrukci vysílače tvoří 3 válcové ocelové tubusy. Tubusy jsou tvořeny soustřednými ocelovými rourami, jejichž meziprostor tloušťky cca 30 cm je vylit betonem. 2 vedlejší (jeden s nouzovým schodištěm, druhý se služebním výtahem) mají průměr 4,8 m a dosahují společně výšky 134 metrů. Hlavní tubus (se dvěma rychlovýtahy) má průměr 6,4 m a přechází do anténního nástavce sahajícího do výšky 216 metrů.

Na tyto svislé tubusy jsou pak zavěšeny tři kabiny s trojramenným půdorysem: ve výšce 66 metrů se nachází panoramatická restaurace „Oblaca“ (s barem a bistrem), ve výšce 93 metrů vyhlídková kabina s dohledností až 100 km a nejvýše je umístěna (veřejnosti běžně nepřístupná) kabina s vysílací technikou. Při rekonstrukci v letech 2011–2012 vzniklo přímo nad restaurací luxusní hotelové apartmá.

Z anténního nástavce vysílají v digitálních multiplexech televizní a rozhlasové stanice, jsou zde vysílače mobilních operátorů a také se zde měří kvalita ovzduší v Praze.

Výhledy na Prahu a vysílač – spojení, které festivalu sluší

Spring Festival nabídne první jarní den přes pět hodin skvělé muziky. Hudba pro lepší náladu a pro zdravotníky zdarma. Místo a termín vybrali organizátoři symbolicky: věž jako místo nadhledu a vysílač skvělé hudby, šířící do světa pozitivní energii, a první jarní den jakožto začátek hezkých dní, s nimiž vždy přichází nová naděje. Observatoř nacházející se ve věži ve výšce 93 metrů nad zemí tak postupně rozezní Vojta Kotek se svojí kapelou Th!s, Pokáč, Ewa Farna, Mig 21, Mirai a David Koller Band. Pětihodinovým maratonem provede známý youtuber Kovy, backstage moderátorkou bude Katie Machová. Festival proběhne v podobě živého streamu a jeho pořadatelem je Ticketstream, přes jehož webové stránky bude možné koncert sledovat a také na něj už teď zakoupit vstupenky.

„Diváci se mohou těšit na dvě vizuálně odlišné scény a impozantní výhledy na Prahu. Chceme klást maximální důraz na celkový zážitek z festivalu, jeho vizuální podobu a kvalitu zvuku,“ doplňuje dramaturgyně Lucie Hájková. Spring Festival se uskuteční v sobotu 20. března od 17.00 do 22.00 hodin prostřednictvím live.ticketstream.cz/spring

 
 
Reklama