Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vládní návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení

Jedná se o zásadní zákon pro zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který mimo jiné ruší celou řadu zastaralých právních předpisů.

Vládní návrh zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů

SNĚMOVNÍ TISK 535

Jedná se o zásadní zákon pro zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Mimo jiné ruší celou řadu zastaralých právních předpisů, jako např. vyhlášku č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice, a dále ruší sedmou, devátou a jedenáctou část vyhlášky č. 48/1982 Sb., kterou se stanoví základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení.

V souvislosti s přijetím tohoto zákona by mělo dojít ke rovněž změně zákona č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ve znění zákona č. 362/2007 Sb., zákona č. 189/2008 Sb., zákona č. 223/2009 Sb., zákona č. 365/2011 Sb., zákona č. zákona č. 375/2001 Sb., zákona č. 225/2012 Sb. a zákona č. 88/2016 Sb. (dále jen „zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci“) Část III. Změna zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

V ustanovení § 27 vládního návrhu zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení se navrhuje v § 10 zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci doplnit odstavec 6, který Ministerstvu práce a sociálních věcí umožní odejmutí osvědčení o akreditaci v případě, že nebylo vydáno v souladu s tímto zákonem a jeho prováděcími právními předpisy. V této souvislosti se v důvodové zprávě výslovně uvádí, že stanovit právním předpisem možnost odejmout fyzické osobě osvědčení o odborné způsobilosti k zajišťování úkonů v prevenci rizik v případě, že toto osvědčení bylo získáno.


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 
Reklama