Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Legionella a jak se proti ní bránit

Potencionálních rizik spojených s vodou je celá řada. V ČR patří mezi ty nejvýraznější bakterie Legionella. Podívejte se níže, jak se proti ní nejen bránit, ale jejímu výskytu i předcházet.

Jak se Legionelle bránit?

Z hlediska vodovodních systémů se může Legionella vyskytovat v jakémkoliv druhu pitné vody. Celkově se dá shrnout, že do 15/20 °C se Legionella nerozmnožuje, ale přežívá, teploty mezi 25 a 45 °C představují vhodné prostředí pro rozmnožovaní, při 55 °C přežije bakterie 5-6 hodin, při 60 °C jen 30 minut a nad 70 °C se již nevyskytuje.

Při navrhování systémů se studenou vodou hraje důležitou roli teplota vody, retenční doba, materiál potrubí a samozřejmě pravidelná údržba. Základem boje s Legionellou je prevence a zajištění:
  • potrubí více odolného přehřátí (tepelná dezinfekce);
  • výměny vody v úseku kratším, než je perioda rozmnožování Legionelly (4 hod);
  • možnosti dezinfekce, odběru vzorků;
  • minimalizace provozu v teplotách optimálních pro množení Legionell (20-45/50 °C);
  • výtoků proti zpětnému nasátí
  • eliminace slepých a nepoužívaných vodovodních úseků, hlavně u systémů s nepřímým ohřevem vody.

Prevence a zamezení stagnace vody

Podle Světové zdravotnické organizace patří mezi důležitou část prevence před Legionellou zamezení tvorby sedimentů, slizu, a tedy stagnace vody. Té lze ve vodovodním systému zabránit např. využitím kompozitových tlakových nádob či inline adaptéru s technologií FlowThru od firmy Global Water Solutions, kterou v ČR exkluzivně zastupuje společnost Pumpa, a.s.
Nádoby FlowThru mají vestavěné zařízení, jenž tlačí vodu z hlavního přívodního potrubí do vodní komory tlakové nádoby. Toto průtočné provedení eliminuje riziko stojaté vody a snižuje možnost výskytu bakterií typu Legionella.


PUMPA, a.s.
logo PUMPA, a.s.

Výhradní dovozce čerpadel a dalšího sortimentu pro ČR. Zastupujeme firmy Calpeda, Zenit, Speroni, Marina, Cadoppi, Cimm, Bugatti. Dále prodej a servis čerpadel Grundfos, Wilo a motory Franklin Electric. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis.

 
 
Reklama