Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řemeslo jako reality show??

Ukázat podstatu řemesla způsobem, který by oslovil širokou veřejnost bylo námětem schůzky se zástupci cechů a s producenty připravovaného formátu televizního zpracování.

Záměr zviditelnit řemeslo projednávali na HK zástupci cechů, foto HK hl.m. Prahy
Záměr zviditelnit řemeslo projednávali na HK zástupci cechů, foto HK hl.m. Prahy

Předseda představenstva pražské hospodářské komory, Roman Pommer se již několik let zabývá myšlenkou, jak přiblížit různé druhy řemesla profesním pohledem, ale také zábavnou formou, a tak motivovat rodiče, aby posílali své děti ke studiu na odborných školách. „Pořad musí mít i zázemí odbornosti, kterého dosáhneme propojením se školou, resp. učilištěm,“ řekl během jednání Pommer.

Záměr zviditelnit řemeslo projednávali na HK zástupci cechů

Záměr budoucího pořadu představili Svatopluk Fröhlich a Jakub Drocár, kteří aktuálně začínají hledat formát soutěže a témata, přičemž součástí budou určitě i sociální sítě. Představitelé cechů, zastupující obory čalouník, kamnář, malíř, obkladač, kominík, podlahář, kameník, topenář, instalatér, klempíř, sádrokartonář a v neposlední řadě elektrikář se shodli na základních cílech projektu – oslovit veřejnost a hlavně rodiče dospívající mládeže.

Zkušenosti cechů s pořádáním vlastních soutěží, propracovaný systém odborného vzdělávání učňovských škol, ale především praxe seniorních mistrů v jednotlivých oborech dávají záruku, že by takto pojatá „reality show“ mohla uspět. Cílem bude nejen pobavit, přiblížit to, kam se dnes řemeslo dostalo, včetně digitalizace a IT podpory, ale seznámit diváky i s tím, jaká má být správná kvalita jednotlivých řemeslných prací a kdo ji dokáže garantovat.

 
 
Reklama