Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Záchranný program COVID PRAHA

ČMZRB ve spolupráci s hl. m. Prahou vyhlásila výzvu podnikatelům v záchranném programu COVID PRAHA. Od úterý se budou přijímat žádosti.

>Aktualizace 21.4.2020:
Za pouhých 9 minut. Tak rychle vyčerpali pražští podnikatelé peníze z podpůrného programu COVID Praha. Během krátké doby Českomoravská záruční a rozvojová banka přijala žádosti o úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, za které je schopná ručit 600 miliony korun.


Pražský magistrát se proto rozhodl v rámci svých pravomocí nabídnout pomocnou ruku. Jedná se o takový způsob pomoci, který může magistrát udělat pomocí vlastních sil a který tedy může rychle uvést do chodu.

„Podnikatelé mohou žádat o úvěr až 15 milionů korun. Samotný úvěr pak poskytují spolupracující komerční banky a záruku Českomoravská záruční a rozvojová banka. Současně se zárukou je možné žádat i o finanční příspěvek na úhradu úroků plynoucích z poskytnutého úvěru. Na záruky a finanční příspěvky na úroky je připraveno celkem 600 milionů korun,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Z programu COVID PRAHA bude možné financovat náklady na mzdy a na energie, platby za nájemné, hradit dodavatelsko-odběratelské faktury, předfinancovávat pohledávky a pořizovat zásoby a další drobný majetek. Veškeré informace o výzvě v rámci programu COVID Praha naleznou žadatelé již nyní na stránkách www.cmzrb.cz.

Detailní informace

Doporučuje se proto jednat velmi rychle

  • K žádosti musí firmy rovnou připojit i kopie smlouvy o úvěru nebo aspoň příslib od komerčního bankovního ústavu, u něhož budou zajištěný úvěr čerpat.
  • Podmínky vypsaného programu se zaměřují na provozní financování malých a středních podniků na území Prahy. Lze sjednat úvěr až do výše 15 milionů korun. Záruka ČMZRB je až do 80 procent jistiny.

„Vzhledem k tomu, že na program COVID Praha je vyčleněno 600 milionů korun a je očekávaný velký zájem ze strany podnikatelů a firem, doporučujeme zájemcům podávat žádosti co nejrychleji,“ řekl Seznam Zprávám František Bouc z tiskového oddělení České spořitelny.

„Od konce minulého týdne nás již kontaktovalo několik desítek klientů s žádostí o úvěr s touto zárukou,“ říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek s tím, že je třeba u banky sjednat závazný příslib úvěru.

 
 
Reklama