Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vliv velkoobchodních cen elektřiny na cenu pro koncové zákazníky

Dává vývoj velkoobchodních cen elektřiny v posledních týdnech naději na zlevnění pro koncové zákazníky? Na otázky LN odpovídá Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Redakce LN: zda vývoj velkoobchodních cen elektřiny v posledních týdnech dává nějakou naději na zlevnění pro koncové zákazníky v dohledné budoucnosti nebo to zdlouhodobého pohledu nemá na trh zatím vliv a pokles cen by musel být delší a razantnější.

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Pokles velkoobchodních cen elektřiny pro běžné (neaktivní) zákazníky nedává žádnou naději na zlevnění elektřiny, obchodníci jednak vzhledem k dlouhodobějšímu nákupu nemohou reagovat tak rychle na pokles cen a obchodníci k tomu, aby prodali elektřinu dráž, mají účinné marketingové nástroje. Obávám se, že ani razantnější zlevnění by nepřimělo dodavatele zlevnit."

Redakce LN: Co nyní ovlivňuje ceny elektřiny na trhu a jaké je vaše další očekávání?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "V současné době stojí za poklesem cen nejistota kolem růstu či poklesu výroby spojená s brexitem a šířením koronaviru. Obchodníci na energetické burze PXE v nejbližších třech letech neočekávají výrazný růst cen, což odhaduji podle obchodovaných cen ročních kontraktů na roky 2021 až 2023. Neočekávám velký pohyb velkoobchodních cen směrem nahoru a ani dolů."

Redakce LN: Je v cenících znát pokračující růst cen?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Od 1.3. se zvýší ceny elektřiny pro svícení většině zákazníků, protože ceny zvyšuje ČEZ. Od začátku dubna možná zvýší ceny obchodníci, kteří zdražování zatím odkládali a čekali na signál dominantních dodavatelů. Je možné, že pod vlivem klesajících velkoobchodních cen si tento krok rozmyslí. Pozitivní na zlevňování je fakt, že nabídky obchodníků na fixaci po dobu tří let jsou někde dokonce levnější, než nabídky s krátkodobou fixací. To znamená, že ani obchodníci neočekávají výrazný nárůst cen. Dalším pozitivním faktem jsou nabídky produktů s cenami ze spotového trhu, které se stávají nejlevnějšími možnostmi, jak nakoupit levnou elektřinu."

 
 
Reklama