Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny v Německu stouply na nový rekord

Ceny elektřiny v Německu jsou na začátku roku vyšší než kdy dříve.Jak se uvádí ve zprávě Verivox, průměrná cena za kilowatthodinu elektřiny se spotřebou 4 000 kWh je 30,01 centů.

Nový rok začíná pro spotřebitele v Německu rekordními cenami elektřiny: Podle indexu spotřebitelských cen Verivox stojí kilowatthodina (kWh) v současné době průměrně 30,01 centů - více než kdy předtím. Jak ukazují údaje z porovnávacího portálu Verivox, cena elektřiny se meziročně zvýšila o 4,1 procenta .

Rekordní ceny elektřiny - úleva přijde až do roku 2021

Na přelomu roku zvýšila své ceny více než polovina z více než 800 dodavatelů v Německu. Účet za elektřinu tříčlenné rodiny s roční spotřebou 4 000 kWh vzrostl v lednu na 1 200 eur.V lednu 2019 to bylo ještě 1 153 eur, což odpovídá nárůstu o 4,1 procenta.

Přelom roku pro spotřebitele v Německu začíná znovu rekordními cenami elektřiny. Ceny proudu by se mohly snižovat až od roku 2021 v souvislosti s plánovanou změnou regulovaných plateb , spotřebitelé tak budou muset v letošním roce opět nést nejvyšší ceny elektřiny v Evropě,“ vysvětluje Valerian Vogel, energetický expert ve společnosti Verivox.

Ceny stále rostou

Ukončení zvyšování cen není na dohled. 35 dodavatelů již oznámilo zvýšení cen o 7 procent od února nebo březena. „Pro domácnosti, které se zabývají spotřebou elektřiny 4 000 kilowatthodin, to znamená dodatečné náklady více než 90 EUR ročně.

V posledních letech mnoho z velkých energetických společností odkládalo úpravy cen. Z tohoto důvodu očekáváme, že ceny elektřiny v průběhu roku ještě porostou“, vysvětluje Valerian Vogel. Spotřebitelé by proto měli hledat levnější tarif  . Přechod ze základního tarifu na nejlevnější ušetří v průměru 270 eur.

Ceny plynu se na přelomu roku nezměnily

„Průměrné ceny plynu pro domácnosti v Německu se na přelomu roku téměř nezměnily a stále jsou na 6,03 centech za kWh u modelové domácnosti s roční spotřebou 20 000 kWh. Síťové poplatky za plyn se letos zvýšily jen mírně a v oblasti daní a odvodů se nic nezměnilo. V důsledku nižších velkoobchodních cen očekáváme, že se ceny v průběhu roku sníží, “ říká odborník ze společnosti Verivox.

 
 
Reklama