Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům s minimem zdí a maximem skla

Co nejméně zdí a co nejvíce skla, takové slyšel zadání architekt domu pro čtyřčlennou rodinu v jižních Čechách. Výsledkem je prosluněná a do přírody otevřená stavba, která se i díky svažitosti terénu opticky vznáší nad okolím. Ladovské výhledy z obytných prostor orientovaných na jih decentně zarámovaly úzké hliníkové profily rozsáhlých okenních a posuvných systémů Schüco.

Českobudějovická rodina zamířila do Šindlových Dvorů jen pár minut od jihočeské metropole za prostorem, který už jim byt neposkytoval. Pozemek dostala manželka od rodičů a mladý pár nadchl od prvního okamžiku. „Je to krásně situovaný pozemek, v krásném prostředí, takže to spíše byla pro nás výzva ho nezkazit,“ vzpomíná investor a pokračuje: „Měli jsme představu o počtu místností a dispozicích domu, ale nedokázali jsme naší představě dát tvar, to je dílem pana architekta Vostrackého. Byl mi doporučen a když jsem shlédl projekty na jeho webu, věděl jsem, že ,je to můj šálek kávy‘. S jeho návrhy jsme se ztotožnili, vůbec jsme ho neomezovali,“ pokračuje investor.

Dům na svažitém pozemku byl situován co nejvýše a poskytuje krásné výhledy

Stavební pozemek ve tvaru obdélníku cca 50 x 32 m byl směrem k jihu poměrně svažitý, převýšení na delší straně dosahovalo až 4 metry. Dům byl navržen jako přízemní ve tvaru obdélníku, který předěluje pozemek na dvě části – dvůr se zpevněnou plochou na severu a zahradu na jihu. Objekt je situován k severní hranici pozemku, co nejvýše bylo možné, a zahrada byla navržena ve dvou úrovních.

Systémy Schüco umožňují velké plochy prosklení v jednom celku, chválí architekt

Zděný dům je obložen fasádními deskami a modřínovými latěmi, hlavní prosklené plochy jsou orientovány na jih, což zlepšuje energetickou náročnost domu. Tepelnou pohodu celoročně zajišťují prosklené stěny z vysoce tepelně izolačních okenních systémů Schüco AWS 90.SI+ s trojitým izolačním sklem na úrovni pasivního standardu a úzkými pohledovými šířkami profilů v kombinaci se zdvižně posuvným systémem Schüco ASS 70 BE VI. Doplněny jsou předokenními hliníkovými roletami, které okna zastiňují v případě potřeby a v zimě zvyšují tepelněizolační schopnosti rozsáhlých ploch oken.

Manuální posuvy Schüco otevře i tříletá dcera

Výrobce systému na webu uvádí „excelentní komfort ovládání“ a investor potvrzuje, že to není plané vychloubání: „Posuv je sice manuálně ovládaný, ale otevře ho i naše tříletá dcera, takže je to opravdu lehké a snadné.“ Spokojenost investora je cítit z každé věty, což potvrzuje i závěrečným dovětkem: „Kdybych dnes stavěl znovu, tak by se dům nijak nelišil. I po roce užívání mohu říci, že bych nic nezměnil.“

 
 
Reklama