Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

240 milionů Kč do energeticky úsporných projektů za rok

V ČR bylo za poslední čtvrtstoletí realizováno více než 250 energeticky úsporných projektů za 3,6 miliardy Kč. Letošní rok by měl být přitom z hlediska investic do těchto řešení výrazně nadprůměrný.

Nejčastějšími investory do EPC projektů jsou podle statistik APES města a kraje

O projekty financované z garantovaných budoucích úspor mají nejčastěji zájem města a kraje, zpravidla se přitom realizují v oblasti zdravotnictví, školství či kultury. Velký zájem bývá zejména o zefektivnění vytápění, osvětlení či větší úspory vody. Zájem o energetické úspory je přitom patrný i u běžných uživatelů.

To potvrzuje i Ivo Winkler ze společnosti Enbra, která se na realizaci těchto řešení podílí. Město či kraj bývá zpravidla zřizovatelem či vlastníkem dané budovy.
„Nejčastěji se tyto projekty realizují v odvětví zdravotnictví, školství, kultury či sportu. Příkladem mohou být například nemocnice či kulturní stavby, jejichž fungování je postaveno na velmi starých systémech. Ve výsledku jsou tak extrémně energeticky nehospodárné,“ sdělil Winkler.
Podle Ivo Slavotínka, předsedy APES, se v poslední době objevují i zajímavé projekty v průmyslu. „Co se týče státu, ten zatím příkladem nejde, ale i to se, doufám, v budoucnu změní díky novému nastavení dotační politiky, která metodu EPC zvýhodňuje,“ doplnil.

Efektivnější vytápění, osvětlení či vyšší úspory vody

Z hlediska aktuálních trendů u energeticky úsporných projektů jsou velmi často zahrnuty úpravy vytápění budov.
„Na rozdíl od chlazení, které se ve starších objektech instalovalo zpravidla dodatečně, a mnohdy tedy postačí pouze optimalizování chladícího systému, funguje systém vytápění často na několik desítek let zastaralých technologiích, které jsou v provozu od začátku fungování stavby. Proto k těmto úpravám majitelé či zřizovatelé sahají častěji,“ upřesnil Ivo Winkler.

Díky postupnému rozšiřování dnes EPC projekty zahrnují veškeré technologie budovy včetně vody. Podle Slavotínka je v současné době zvláštní pozornost věnována především kvalitě vnitřního prostředí, které je monitorováno a vyhodnocováno v rámci energetického hospodářství managementu, jenž je nedílnou součástí poskytovaných služeb.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama