Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Paneláky mají smůlu, peníze z programu Nová zelená úsporám půjdou na kabely v Blance

Peníze z programu Nová zelená úsporám, původně alokované na rodinné a bytové domy, se stát v noci na dnešek po dohodě s městem rozhodl přesměrovat na výměnu kabelů v tunelu Blanka. Souhlas EU je ale podmíněn úpravou tunelu Blanka do pasivního standardu.

Obr. 1 – tunel Blanka bude pasivní
Obr. 1 – tunel Blanka bude pasivní

V roce 2015 je v programu rezervováno 1,1 mld. korun, což skoro přesně odpovídá odhadům na výměnu všech vodou poškozených kabelů v tunelu, včetně těch mimo chodníky. To si po včerejší tiskové konferenci uvědomili zástupci hlavního města i vládní úředníci. Pracovníci ministerstev uvedli v prohlášení, že oceňují rychlé noční jednání v Bruselu. Zástupci unie k podmínce přestavby Blanky do pasivního standardu uvedli, že to nemůže být problém. Blanka není první ani poslední pasivní dům, který je částečně nebo zcela pod zemí.

Přední český výrobce podlahového vytápění záhy nabídl, že by místo poškozených kabelů dodal své topné kabely. Tím by se vyřešily chybějící solární zisky v tunelu, protože jak známo, tunel nemá žádná okna. Navíc případná zatečená voda při dalších přívalových deštích by se pomocí těchto kabelů dala z tunelu spolehlivě vyvařit.

Obr. 2 – Kabely v Blance podle znalců výměnu fakt potřebují
Obr. 2 – Kabely v Blance podle znalců výměnu fakt potřebují

Prosakují však i informace o tom, že se jedná o velký omyl způsobený nepozorností při překladu z češtiny. Zástupce firmy zajišťující služby facility managementu v budově parlamentu novinářům kolem půlnoci řekl, že došlo pravděpodobně k záměně podobných slov. Poslanci byli přesvědčení, že se opět jedná o jakousi výměnu kotlů. Zároveň slovo tunel si v Evropě v souvislosti s Českou republikou vykládají jinak. „Výměna kabelů nebo kotlů, to je jedno,“ řekl doslova.

Na své právě probíhající cestě krajem Vysočina to komentoval i prezident, kterému podle jeho mluvčího ve stoje tleskalo všech 16 lidí v sále. Uvedl údajně: „Nepochybuji o přítomnosti inteligence v parlamentu, protože tu projevovali už i neandrtálci, ale nechápu, o co v souvislosti s Blankou jde. Vzdělanější z nás zajisté stejně jako já postřehli, že čtyři nové stanice trasy A tunelu Blanka z Dejvic až na Motol se otevírají již za pět dní.“

Pokud jste dočetli článek až do konce a nevěříte, tak opravdu nevěřte. Je to aprílový vtip.
O programu
Nová zelená úsporám 2015 čtěte zde.

 
 
Reklama