Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Stora Enso Wood Products očekává další růst poptávky

Společnost Stora Enso Wood Products v roce 2018 vyrobila na své pile ve Ždírci nad Doubravou 78 000 tun dřevních pelet. Od roku 2015, kdy zde výrobu pelet pro vytápění zahájila, produkce stále stoupá.


V současnosti topí peletami už více než 30 000 českých domácností

Pelety představují automatický, komfortní a dokonale ekologický způsob vytápění, jelikož se jedná o zdroj s tzv. neutrální bilanci CO2: při spalování se z pelet uvolňuje stejné množství oxidu uhličitého, jaké dřevo spotřebovalo pro svůj růst. Pokud se pelety spotřebovávají v místě produkce, netvoří se další uhlíkové emise ani při jejich přepravě. Výhradním distribučním partnerem Stora Enso na českém trhu je společnost CDP IVORY, která doručuje pelety v baleném i volném stavu po celé ČR od velkoměst až po nejzapadlejší vesničky.

„Volně ložené pelety dodáváme certifikovanými cisternami. Profesionální řidič je pak speciální hadicí nafouká přímo do sila nebo sklepa vzdáleného až 30 metrů od cisterny. Pro dovoz balených pelet máme speciální nákladní vozy vybavené terénní ještěrkou – tzv. Moffettem. Ten se dostane v podstatě kamkoli. Takže i balené pelety našim zákazníkům složíme téměř až ke kotli,“ uvádí Jiří Vrba, jednatel CDP IVORY. Pelety se distribuují nejčastěji v patnáctikilových baleních (71 % produkce), ve volném stavu certifikovanými cisternami (25 %) a také v obřích baleních po 1 000 nebo 1 200 Kg (4 %).

Výroba pelet na pile ve Ždírci nad Doubravou se odehrává prakticky non-stop ve čtyřsměnném provozu

Válečky o průměru 6 milimetrů a délce až 4 cm vznikají v peletárně lisováním pilin a hoblin. Konkrétně u pelet Stora Enso tvoří 4/5 zdrojového materiálu piliny z vlastní pily a 1/5 hobliny z vlastní výroby KVH hranolů. Pelety Stora Enso mají certifikaci nejvyšší kvality s označením ENplus A1. Ta zákazníkovi zaručuje, že vyhovují přísným normám a byly dodány odpovídajícím způsobem.
„Necertifikované pelety jsou o něco levnější, což může být důvodem, proč po nich mnozí sáhnou,“ doplňuje Jiří Vrba z CDP IVORY. „Příměsi v těchto peletách ovlivňují bod tavení popela a v kotli se pak tvoří tzv. zápeky – tvrdé kusy spečeného popela. Často je nutný zásah topenáře, což stojí peníze, v horším případě mohou kotel nenávratně poškodit.“




 
 
Reklama