Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slavnostní zahájení veletrhu Aqua-therm Praha 2002

Za účasti významných hostů proběhlo dnes v 10.30 hodin v Lapidáriu na Výstavišti slavnostní zahájení 9. ročníku veletrhu Aqua-therm Praha. František Kubelka, náměstek ministra průmyslu a obchodu, vyjádřil v exkluzivním rozhovoru svůj názor na veletrh.

Letošní slavnostní zahájení veletrhu mělo zvláštní zajímavou atmosféru tím, že pořadatelská agentura Progres Partners Advertising zvolil za místo zahájení prostory Lapidária pražského výstaviště. Na pozadí pískovcových skulptur původně zdobících Karlův most se zajímavě vyjímaly úvodní projevy oficiálních hostů, které si všímaly nejmodernějších trendů v oboru TZB.

Zahajovací projev pronesl ředitel pořádající agentury Progres Partners Ing. František Kočí. Po něm dostal slovo náměstek ministra životního prostředí Ing. Pavel Labounek. Ve svém pozdravu vyzdvihl především obsahovou náplň odborného programu zaměřenou na úspory energie a obnovitelné zdroje.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Ing. František Kubelka informoval o probíhající novelizaci státní energetické koncepce, která se rozbíhá na MPO. V exkluzivním rozhovoru pro TZB-info se p. náměstek zamyslel na účelem a smyslem veletrhu Aqua-therm. Rozhovor najdete na konci tohoto článku pod fotografiemi ze slavnostního zahájení.

Prezident Hospodářské komory Dr. Ing. Jaromír Drábek upozornil na možnosti získání finančních prostředků z fondů Evropské unie, které se nám s naším vstupem otevírají.

Viceprezident HK ČR František Holec upozornil na trvající nezájem státních orgánů o využívání možností financování projektů na úspory energie třetí stranou. Dosud nebyl realizován ani jediný projekt pro budovu ve vlastnictví státu.

Na závěr zahajovacího ceremoniálu představil p. František Kočí milého hosta z Rakouska p. Mgr. Michaela Stifta, generálního ředitele agentury Reed Messe Wien, který popřál pořadatelům hodně úspěchů v letošním i dalších ročnících veletrhu, jenž nese ve svém názvu celosvětově licencovanou značku Aqua-therm.


Ing. František Kočí, ředitel pořádající agentury
 
Mgr. Michael Stift a Ing. František Kočí


Ing. Pavel Labounek, náměstek ministra životního prostředí
 
Ing. František Kubelka, náměstek ministra průmyslu a obchodu


účastníci slavnostního zahájení veletrhu
 

Po slavnostním zahájení se nám podařilo uskutečnit rozhovor s Františkem Kubelkou, náměstkem ministra průmyslu a obchodu.

Jak na Vás působí již 9. ročník odborného veletrhu Aqua-therm Praha?
Jako kolektivní snaha všech projektantů, techniků a realizačních pracovníků v oboru TZB přinést na trh opět nové výrobky, které nám zjednoduší život a zlevní naše výdaje určené k vytápění, klimatizaci a podobně. Jsem vždy překvapen, co se za rok objeví nového.

Angažuje se stát v úsporách energie?
Já se domnívám, že ano, ale především je to záležitost legislativy. Jsem rád, že od 1.1.2000 platí zákon o hospodaření s energií, takže hospodaření s energií není jenom zbožné přání. Otázkou pochopitelně je, jakou má stát sílu celou tuto záležitost s úsporami podpořit po finanční stránce. Já osobně si myslím, že míra financování by mohla být vyšší.

Jste pro využívání alternativních zdrojů energie?
Samozřejmě že jsem pro takovouto cestu, ale musíme si uvědomit, do jaké míry chceme obnovitelné zdroje v České republice využívat. Pokud by se energie např. čerpala z větrných elektráren, bude v současné době její cena mnohem vyšší než energie z uhlí. Jsem pro alternativní zdroje z hlediska ekologie, ale to je víceméně zatím jen morální rozměr celé věci.

 
 
Reklama