Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Růst ekonomiky by měl být i v 2019 velmi solidní

Nacházíme se v normálním ekonomickém cyklu, dojde ke zpomalení ekonomické aktivity nejen u nás, ale i v okolním světě, ale ekonomický růst bude pořád docela dobrý a není důvod strašit nejistotou.

Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR
Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR

"Žádná velká krize Českou republiku v dohledné době nečeká, růst ekonomiky by měl být i v letošním roce velmi solidní," poznamenal v poředu Interview ČT24 v České televizi prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Během rozhovoru kromě ekonomické situace hovořil také o blížícím se brexitu a potenciálních dopadech na tuzemské podnikatele.

Nacházíme se v normálním ekonomickém cyklu

"Nacházíme se v normálním ekonomickém cyklu, dojde ke zpomalení ekonomické aktivity nejen u nás, ale i v okolním světě. Nicméně ekonomický růst bude pořád docela dobrý. Ale chtěl bych tady jednoznačně odmítnout strašení kdejakých ekonomů a analytiků, kteří po Novém roce straší nejistotou. Samozřejmě vliv vnějších efektů nelze podcenit, ale jsem přesvědčen, že náš růst bude slabě pod 3 %, ale bude to pořád solidní," pokračoval Dlouhý a zmínil také to, že musíme být obezřetní v tom, že naše výrobky nemají přidanou hodnotu zpracování. Výrobky nemají větší objem moderních technologií. Výrobky jsou sice konkurenceschopné, ale potřebujeme posílit v oblasti takových těch středních podniků. Pořád točíme dokola, že máme dluh v infrastruktuře, rychlém internetu, vzdělání, .. Je to dluh minulých i současné vlády. Mávnutím kouzelného proutku tady nebude o sto takových moderních konkurenceschopných firem více. Jakkoliv je třeba si uvědomovat slabá místa, jsme ale v situaci, kterou nám závidí řada zemí.

Pořád je zde nějaký intuitivní pocit, že k tvrdému brexitu nedojde

K problematice brexitu Vladimír Dlouhý mimo jiné uvedl: "Pořád je zde nějaký intuitivní pocit, že k tvrdému brexitu nedojde, také firmy s tím tak nějak nepočítají. I já pořád věřím, že by k nějaké dohodě ještě mohlo dojít. To by pak nemělo nějaký výrazný vliv. Pokud ovšem by došlo na skutečně tvrdý brexit, problém by to byl. Jako příklad si uvědomme, že je řada součástek, které jedou do Británie do výroby v režimu just in time. Zastavení dopravy by mělo skutečně velmi negativní krátkodobý vliv i na evropskou ekonomiku, tj. i na české podnikatele. Firmy, keré jsou navázany na obchod s Velkou Británií musí situaci sledovat a letošní plány situaci přizpůsobit." HK ČR se snaží také pomoci, informuje, dělá semináře apod.

Interview ČT 24 Udrží ekonomika vysoké tempo?


 
 
Reklama