Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Francouzi míří za prací do Česka

Projekt francouzské ambasády v Praze Czech Emploi nabízí mladým Francouzům, kteří doma bojují s vysokou nezaměstnaností, pracovní praxi a zdejšímu trhu na oplátku doplnění chybějících pracovních sil.

Nalákat na český trh pracovníky z Francie, kde momentálně míra nezaměstnanosti dosahuje 9,1 procenta a mezi absolventy škol bez praxe činí dokonce přes 20 %, má od letošního června za cíl pilotní projekt Czech Emploi, spuštěný právě francouzskou ambasádou. Česko na oplátku dostává jazykově vybavené zaměstnance, kterých je v současnosti na trhu výrazný nedostatek.

"V současnosti náš web navštíví okolo sto lidí denně. Každý den také dostaneme dva až pět dotazů s žádostmi o informace," dodává Mathieu Wellhoff, atašé pro vědu a vysoké školy z francouzského velvyslanectví v Praze. Uchazeči o zaměstnání se zajímají hlavně o to, zda jejich dosavadní zkušenosti budou na poptávanou pozici stačit. "Někdy jim poradíme, které firmy kontaktovat, jindy jim řekneme, že to může být problém, a to především pro lidi, kteří nemluví anglicky," vysvětluje atašé.

Aktuální nabídky v Czech Emploi

 
 
Reklama