Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Klíčovými kritérii pro výběr stavební firmy je cena, reference a termín dodání

Stavební společnosti naopak získávají zakázky na základě dlouhodobé spolupráce a osobních kontaktů. Interní směrnice je přitom ochotna pro získání zakázky překročit nadpoloviční většina firem.

Ilustrační obrázek, foto D. Kopačková, redakce
Ilustrační obrázek, foto D. Kopačková, redakce

Nejvýznamnějším kritériem, podle kterého si zákazník vybírá stavební firmy, je stále nabízená cena. Na stupnici od 0 do 10, kde desítka představuje okolnost maximálně ovlivňující rozhodování zákazníka, ohodnotili ředitelé stavebních společností tento faktor známkou 9,0. Dále se do rozhodovacího procesu silně promítá také vlastní předchozí zkušenost s danou firmou (7,2 bodu z 10) a termín dodání (6,3 bodu z 10), vyplývá z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2018, zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se Skupinou Saint-Gobain.

Malý důraz na inovativí materiály, které mohou zvýšit efektivitu

„Je to jednoznačně cena a reference. Bohužel až při realizaci přichází zákazník – finální uživatel budovy – na to, že jedním z parametrů by měla být také schopnost stavební firmy, resp. jejích zaměstnanců, pracovat s novými, kvalitními a inovativními materiály, které mohou výrazně zvýšit celkovou výkonnost stavby, aniž by došlo k podstatnému zvýšení nákladů,“ říká Tomáš Rosák předseda představenstva, Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s.

Soukromé zakázky s větším důrazem na výběr materiálů

Svůj názor přidává také Pavel Schlitter, obchodní ředitel, SITEL, spol. s r.o. „Dle mého názoru velmi záleží, zda je investorem veřejný, či soukromý subjekt. Veřejný investor se mnohdy snaží převážně o to, aby nemohl být napaden z netransparentnosti zadání, a proto jsou podmínky výběrového řízení relativně volné a klíčovým kritériem výběru je pak cena. Soukromý subjekt v mnohých případech jasněji definuje zadání, protože často má konkrétní představu o materiálech a poptá si jen dodavatele, kteří mu vyhovují. Pak opět převažuje cena, ale parametrů do rozhodovacího mixu přichází více. Kromě ceny jsou pro takovéhoto investora důležité i předchozí zkušenosti, kvalita a rychlost provádění díla a podněty na zlevnění výstavby.“

Celá tisková zpráva Klíčovým kritériem pro výběr stavební firmy je u zákazníků ....

 
 
Reklama