Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministerstvo ocení projekty, které dokáží zužitkovat odpad

Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá 2. ročník soutěže Přeměna odpadů na zdroje. Odmění projekty, které dokážou zužitkovat druhotné suroviny nebo výrobky s ukončenou životností. Cílem je snížit množství odpadů, které končí na skládkách.

1.místo soutěže Přeměna odpadů na zdroje 2017 - SUPŠ Jihlava
1.místo soutěže Přeměna odpadů na zdroje 2017 - SUPŠ Jihlava

Loni ocenila odborná porota například betonové bloky vyrobené bez použití přírodního kameniva, podlahové desky z použitých kabelů, samozhutnitelné zálivky, originální oděvy z gramofonových desek a plastů nebo třeba loutkové divadlo z výrobků s ukončenou životností

.

Přihlášky do letošního ročníku je možné zasílat do 31. března 2018. Své projekty mohou do soutěže přihlašovat firmy, obce, základní a střední školy nebo studenti vysokých škol.

Odpad končící na skládce by se dal využít efektivněji

Každý Čech po sobě zanechá asi 339 kg odpadu. Polovina z toho skončí na skládce. Součástí komunálního odpadu je přitom obrovské množství druhotných surovin, které by se daly využít efektivně. Na tento problém se snaží poukázat také Ministerstvo průmyslu a obchodu, které letos vyhlásilo druhý ročník soutěže Přeměna odpadů na zdroje.

Soutěž má za cíl ukázat nové možnosti zpracování druhotných surovin a výrobků s ukončenou životností. Zapojit se do ní mohou školy, studenti vysokých škol, obce i firmy.

Přihlášky je třeba posílat do 31. března 2018. Tři nejlepší projekty z každé kategorie vybere a odmění odborná porota v průběhu června 2018.

 
 
Reklama