Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Státní energetická inspekce varuje před falešnými inspektory

Kalkulátor cen energií TZB-info

Státní energetická inspekce (dále SEI) dostala informaci o falešných kontrolorech na Jihlavsku, jež se vydávají za inspektory Státní energetické inspekce. Pod touto záminkou se dostávají do bytů a žádají od majitelů informace týkající se dodávky elektřiny, dodavatelské smlouvy, spotřeby energie a další informace týkající elektřiny.

Státní energetická inspekce proto upozorňuje veřejnost, že pověření inspektoři SEI se vždy předem písemně ohlásí a domluví si termín návštěvy. Neexistuje tedy, aby inspektoři SEI přišli bez ohlášení.

„Žádáme veřejnost, aby byla mnohem více obezřetnější v případech, kdy se jim cizí osoba představí jako kontrolor energetické inspekce.“ říká Pavel Gebauer, ústřední ředitel SEI a dodává: „Inspektoři pověření SEI se musí nejdříve předem písemně ohlásit, musí se prokázat průkazem a pověřením ke kontrole, mají předem domluvený termín, takže je zde mnoho podnětů k rozpoznání nekalého jednání. Navíc inspektoři SEI mají oprávnění kontrolovat pouze instalace přístrojů na regulaci a měření tepelné energie, nikoliv spotřebu energie či dokonce smlouvy nebo vyúčtování.“

Varovné signály:

  • neohlášená kontrola
  • nemá průkaz inspektora SEI ani pověření ke kontrole
  • chce informace o spotřebě energie, smlouvy, vyúčtování apod.
 
 
Reklama