Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební zákon i novela zákona EIA - komplikace pro developery

Proces výstavby průmyslových nemovitostí je v ČR průměrně o 22 měsíců delší než v jiných zemích. Důvodem jsou stavební zákon, novela zákona EIA a účelně vznikající „vyděračské“ organizace.

Ačkoliv podle více než čtyř pětin (83 procent) ředitelů developerských firem podporuje stát, města i obce rozvoj nových průmyslových lokalit, které do regionu přivádějí nové společnosti, komplikuje tuto výstavbu mnoho překážek, uvádí Studie developerských společností Q4/2016 zpracovaná analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností KPMG Česká republika.

Další výraznou překážkou v nové výstavbě průmyslových nemovitostí jsou pro developery účelně vznikající „vyděračské“ organizace, které zmiňoval každý druhý ředitel. Třetina z nich (33 procent) má negativní zkušenost s občanskými sdruženími a jen bezmála pětin (17 procent) si stěžovala na ekologické organizace.

„Vzhledem k velmi nízké nezaměstnanosti a s tím souvisejícím přílivem agenturních pracovníků do obcí v okolí průmyslových parků podpora ze strany samospráv klesá. Toto je faktor, který bude rozvoj průmyslových parků mimo velká města komplikovat v budoucnosti a se kterým se budou muset developeři vypořáda,“ dodává Vladimír Müller, prokurista, Waystone CZ s.r.o.

Mezi hlavní výhody Česka naopak patří poloha uprostřed Evropy. Na stupnici od nuly do desítky, kde desítka představuje největší výhodu České republiky, dali tomuto faktoru ředitelé developerských společností známku 7,3. Další silnou stránkou je pak vysoká kvalita odvedené práce (6,0 z maximálních 10). Nejmenší vliv mají podle developerů naopak daňové úlevy a daňové prázdniny firem (3,8 bodu z maximálních 10).

 
 
Reklama