Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Potenciálně nebezpečné spotřebiče

Portál EURO.cz uvedl, že u sporáků značek Bosch a Siemens může docházet k únikům plynu, sušičky značky Whirlpool způsobily ve Velké Británii několik požárů a v USA explodovaly pračky Samsung.

Opravit bude třeba 170 tisíc sporáků Bosch a Siemens

Kvůli bezpečnostním problémům s plynovými sporáky musí BSH zahájit servisní akci. Zmíněnými problémy jsou dotčeny spotřebiče Bosch a Siemens vyrobené od ledna 2009 do října 2011, které byly prodány převážně na nizozemském, belgickém a německém trhu. Na případ upozornil sám výrobce.

Za určitých podmínek může dojít k nekontrolovanému úniku plynu a ve výjimečných případech vzniká riziko exploze, tvrdí firma. Příčinou je možné poškození přípojky plynu a odstranit ji mají nové testy kvality. Mluvčí BSH dodala, že letos v létě došlo v jednom případě k výbuchu, jehož následkem bylo zranění jedné osoby.

Výrobce uvádí, že vadný díl vymění bezplatně. Klienty se spotřebiči z uvedeného období vyzývá, aby se přihlásili. Než bude díl vyměněn, radí BSH sporák nepoužívat.
Další podrobnosti

Kampaň Total Recall (tedy Úplné stažení z trhu) za bezpečnější bílé spotřebiče kvůli sušičkám Whirlpool

Londýnský hasičský sbor zveřejnil výsledek šestitýdenního vyšetřování požáru bytového domu v britské metropoli, na jehož uhašení muselo být nasazeno 120 hasičů. Podle zprávy byla příčinou srpnového požáru sušička Indesit z rodiny Whirlpool.

Kritikou na adresu Whirlpoolu nešetří ani sami hasiči, kteří spustili kampaň Total Recall (tedy Úplné stažení z trhu) za bezpečnější bílé spotřebiče. Kromě požadavku na stažení všech potenciálně nebezpečných sušiček firmu nabádají ke změně přístupu k zákazníkům. Jejich nevoli se ale nevyhnula ani vláda. Té vyčítají absenci komplexního systému pro stahování produktů z trhu ve výjimečných situacích.
Další podrobnosti

Američtí regulátoři vydali bezpečnostní varování před pračkami Samsung

Americká Komise na ochranu spotřebitele vydala ve středu varování, v němž upozorňuje na několik nahlášených případů samovolných explozí u praček od jihokorejského Samsungu. Přesný model spotřebiče nebyl specifikován, podle prohlášení jde ale o shora plněné pračky vyrobené mezi březnem 2011 a dubnem 2016.
Více podrobností
 
 
Reklama