Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Před 40 lety se začala napouštět dalešická přehrada

10. července uplyne 40 let od zahájení napouštění vodního díla Dalešice.

Toto vodní dílo bylo vybudováno jako víceúčelové (mj. zásobárna vody pro nedalekou Jadernou elektrárnu Dukovany, regulace přirozených průtoků řekou, rekreace, umožnění provozu přečerpávací vodní elektrárny. Právě význam PVE se v posledních letech zvyšuje především v souvislosti s nárůstem výroby elektrické energie v obnovitelných zdrojích (slunce, vítr). Elektrárna v loňském roce vyrobila rekordních 527 000 MWh elektrické energie a za prvních pět měsíců letošního roku jsme zaznamenali další nárůst výroby.

Z důvodu rostoucí potřeby pokrýt výkyvy výroby elektrické energie, zejména ze slunečních a větrných elektráren, roste také význam a výroba ve vodních přečerpávacích elektrárnách. Jejich výhoda oproti klasickým vodním elektrárnám je navíc v tom, že jsou schopny neomezeného provozu i v suchých letech, jako tomu bylo například v roce 2015. Od zahájení výroby v roce 1978 dodala do sítě 12 TWh elektrické energie.

K uzavření hradidel, kterým bylo zahájeno napouštění dalešické přehrady, došlo v červenci 1976. Díky stavu zařízení a předpokládanému rostoucímu významu prošla elektrárna v uplynulých letech důkladnou údržbou. Modernizací prošly zejména turbíny, generátory, byly vyměněny transformátory a v loňském roce vše završila rekonstrukce velínu a systémů kontroly a řízení. Největší letošní investiční akcí, která začne v červenci, tedy přesně po 40 letech jejího provozu, je oprava koruny hráze spočívající v rekonstrukci povrchu vozovky, chodníků a kanalizací, které sebou přinese také částečné dopravní omezení a provoz po hrázi bude řízen pomocí semaforů. Opravou projde také výtokový objekt elektrárny a střecha administrativní budovy.

V elektrárně se nachází Infocentru, které je otevřeno po celý rok a v průběhu prázdnin můžou návštěvníci využít prohlídky strojovnou až k přivaděčům vody k turbínám. Více na www.cez.cz

.

Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích s objemem 127 mil. m3, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno.

Oblast nádrže slouží i k rekreaci. Od roku 2007 je zde provozována jediná osobní lodní doprava na Vysočině, a to lodí Horácko. Obě nádrže jsou též využívány k chovu ryb, tlumení povodní a nadlepšování průtoku v řece v suchém období. Především ale zajišťuje technologickou vodu pro Jadernou elektrárnu Dukovany, vytváří spád a užitečný obsah pro práci přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a dlouhodobě vyrovnává průtok řeky Jihlavy. Kladný vliv na kvalitu vody se projevuje přítomností raků a pstruhů pod vyrovnávací nádrží Mohelno. Mimo plnění klasické funkce akumulátoru energie, tj. výroby elektřiny ve špičkách a odběru energie v době jejího přebytku, má svým výkonem a rychlostí najetí 60 sekund na plný výkon nezastupitelnou úlohu při regulaci výkonu celostátního energetického systému i jako okamžitá poruchová rezerva. Nádrž je nejvyšší funkční sypanou rokfilovou hrází v Evropě s jílovým těsněním o výšce 100 m. Hráz je vybavena hydrotechnickými zařízeními pro převádění velkých vod a vypouštění nádrže. Na turbíny přivádí vodu 4 ocelová potrubí spojující vtokový objekt s elektrárnou. Turbínové uzávěry tvoří hydraulicky ovládané klapky. Elektrárna a rozvodna jsou umístěny u paty hráze. Vtoky a výtoky jsou vybaveny česlemi, hradidly a potřebnými zvedacími mechanizmy. Po nedávných generálních opravách turbosoustrojí činí celkový výkon 480 MW.

V přečerpávací vodní elektrárně jsou instalována 4 soustrojí s reverzními Francisovými turbínami pro spád 90 m. Pro výrobu energie, i jako pohon v čerpadlovém provozu, jsou použity synchronní generátory s napětím 13,8 kV a obousměrným točením. Pro transformaci napětí generátorů na napětí vývodů 420 kV slouží blokové transformátory.

 
 
Reklama