Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom Export a MND otevřely podzemní zásobník plynu Dambořice

Podzemní zásobník plynu v Damořicích byl dnes uveden do provozu. Zásobník je provozován společností Moravia Gas Storage a.s., která je společným podnikem MND a Gazprom Exportu.

Aktivní kapacita zásobníku je 456 milionů metrů krychlových plynu; umožňuje vyčerpat 7,6 mil. m3 plynu denně; kapacita pro vtlačování plynu dosahuje 4,6 mil. m3 denně. Kapacita zásobníku Dambořice představuje zhruba 12 % trhu skladovacích kapacit plynu v České republice.

„Tento projekt má všechny předpoklady aktivně přispět k naplnění cílů posílení vzájemného propojení jednotlivých trhů. Získal zvláštní důležitost z pohledu implementace projektu Nord Stream 2, který zajistí spolehlivé dodávky dodatečných objemů plynu do Evropy,“ uvedl místopředseda řídícího výboru Gazpromu Alexander Medveděv.

„Zásobník Dambořice se stane jedním z klíčových prvků pro zajištění bezpečnosti dodávek ruského zemního plynu k našim evropským odběratelům. Jedinečná poloha tohoto zásobníku umožní garantovat spolehlivé dodávky plynu nejen do České republiky, ale také do Rakouska a Německa,“ zdůraznila generální ředitelka Gazprom Exportu Jelena Burmistrova.

„Jsem rád, že naše partnerství s Gazpromem a Gazprom Exportem nám umožnilo vybudovat tento v České republice svého druhu jedinečný zásobník. Zařízení má velmi dobrou strategickou polohu a z pohledu byznysu nabízí vynikající perspektivy. Navíc vysoce oceňujeme, že Gazprom bude nejdůležitějším klientem zásobníku Dambořice,“ řekl Karel Komárek, zakladatel a majitel KKCG a MND.

Doplňující informace
Podzemní zásobník plynu Dambořice je vybudován v místě vytěženého ložiska ropy. Jeho výstavba byla zahájena 20. března 2013 podpisem smlouvy o vzniku společného podniku mezi Gazprom Exportem a MND, na jejímž základě vznikla za účelem výstavby a užívání zásobníku společnost Moravia Gas Storage a.s. Stavební práce začaly v květnu 2014. 90 % kapacity zásobníku si v aukci zarezervoval Gazprom Export.
 
 
Reklama