Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČOI: Téměř třetina prodejců uhlí šidí při vyúčtování ceny

Téměř třetina prodejců uhlí, které Česká obchodní inspekce (ČOI) zkontrolovala ve druhém pololetí loňského roku, šidila zákazníky při výpočtu ceny.

Ze 116 kontrol inspektoři v 37 případech odhalili, že prodejce účtoval spotřebiteli objednané množství paliva, ale dodal mu menší objem uhlí. Vyplývá to z výsledků, které dnes ČOI oznámila v tiskové zprávě. Celkem inspekce zjistila pochybení v 52 případech.

"Vzhledem k vysokému procentu zjištěných nedostatků i rostoucímu počtu stížností spotřebitelů budou kontroly prodeje tuhých paliv a jejich jakosti v roce 2016 pokračovat," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Nejčastějším prohřeškem prodejců uhlí bylo porušení poctivosti. Kromě toho sedm kontrol odhalilo nedostatky v poskytování povinných informací při prodeji a v šesti případech nebyl spotřebitel řádně informován o ceně. Za nedostatky inspekce uložila 15 pokut v celkové výši 36.000 korun.

Kontroly se zaměřily také na kvalitu paliva přípustnou v zákoně o ochraně ovzduší. Ze 14 odebraných vzorků hnědého uhlí jich pět nevyhovělo parametrům zrnitosti a tři vzorky dalším ukazatelům.

 
 
Reklama