Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Asociace inspektorů nemovitostí varuje před nekvalifikovanými inspektory

Asociace inspektorů nemovitostí (AIN) zaznamenala v loňském roce desítky stížností na neodborně provedené průzkumy technického stavu bytů, domů a staveb.

Odborná služba inspekce nemovitosti se v České republice vyskytuje již sedmým rokem. Za tu dobu se stala běžnou součástí nákupu nemovitosti. Ročně inspektoři prověří více než tři tisíce nemovitostí a odhalí závady za 450 milionů korun.

Bohužel spolu se zvyšující se poptávkou po této službě zároveň stoupá i počet falešných inspektorů, kteří inzerují a vykonávají inspekce bez potřebného vzdělání a zkušeností,“ upozorňuje Ing. Radim Mařík, předseda Asociace inspektorů nemovitostí, která v České republice vykonává dohled nad kvalitou inspekcí.

Jedním z posledních takových případů je příběh z Ostravska. Zákazníci si objednali komplexní inspekci staršího domu, který měli v úmyslu koupit. Průzkum provedl místní soukromník, který tuto službu nabízel a to i přes nedostatečné odborné vzdělání. Výsledkem inspekce bylo zjištějí pouze několika závad estetického charakteru a kupující se na tomto základě rozhodli dům koupit. Několik týdnů po nastěhování dům vyhořel. Vyšetřování uvedlo jako příčinu vzniku požáru přítomnost dřevěných prvků krovu v komínovém tělese. „Svým neodborným jednáním daný pracovník ohrozil lidské životy. To je neomluvitelné. Takto zásadní stavební vadu musí každý kvalifikovaný inspektor odhalit,“ upozorňuje Radim Mařík.

 
 
Reklama