Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Virtuse Energy sehraje významnou roli v přípravě systému obchodování s emisemi v Číně

Společnost Virtuse Energy se bude podílet na přípravě spuštění celostátního systému emisního obchodování v Číně. Největší obchodník s emisními povolenkami v České republice uzavřel strategické partnerství s renomovanou světovou analytickou společností ICIS, která působí jako jediná zahraniční poradenská společnost v roli konzultanta na čínském emisním trhu.

Vzájemná spolupráce obou společností má přispět ke zdárnému spuštění emisního systému na celonárodní úrovni. "Virtuse si tímto partnerstvím zajistí místo v první linii a slibuje si od tohoto kroku zlepšení konkurenceschopnosti vůči čínským konkurentům, kteří jsou vzhledem k tradicionalistickému, až bych řekl konfuciánskému uspořádání společnosti čínskými firmami, zvýhodněni při výběru dodavatele," komentuje aktuálně z Číny Jan Fousek, jednatel Virtuse Energy a přední evropský odborník na čínský trh s emisemi.

Čína je největším znečišťovatelem ovzduší na světě. Dle schválení poslední pětiletky má Peking spustit celonárodní trh s emisemi do roku 2017. Pod tlakem, aby se nejlidnatější země světa připojila k závazkům na snižování emisí skleníkových plynů, letos v únoru ohlásila cíl snižovat své vlastní emise od roku 2030. Pilotní systémy obchodu s emisními povolenkami se po vzoru Evropy spustily v sedmi provinciích, na nichž se Virtuse Energy už podílí. Je členem čínské burzy v Shenzhenu a zanedlouho i burzy v Guangzhou – (česky Kanton).

Jan Fousek
Jan Fousek
 
 
Reklama