Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřebitelé v Německu odmítají platby za instalaci inteligentních elektroměrů

Spotřebitelé v Německu pochybují o užitečnosti inteligentních elektroměrů (Smart Meter), zejména v případě, kdy by se na instalaci měli sami finančně podílet.

Němečtí spotřebitelé mají pochybnosti o užitečnosti inteligentních elektroměrů, které mají být v příštích několika letech postupně zaváděny. Podle výsledků průzkumu spotřebitelského svazu, který byl publikován v deníku Handelsblatt, by 70 % domácností odmítlo instalaci, kdyby za ní mělo zaplatit částku do 100 EUR. 38 % spotřebitelů se obává, že výměna elektroměrů si vyžádá jejich další finanční náklady. Polovička dotázaných vyjádřila pochybnosti o ochraně osobních dat.

Nové inteligentní přístroje umožní detailní pohled na průběh spotřeby elektřiny v domácnosti a můžou pomoci odhalit spotřebič či chování domácnosti způsobující velkou spotřebu. Naměřená data z přístrojů lze následně zpracovávat mimo elektroměry.

Podle Spotřebitelské centrály instalace smart meterů zapříčiní dodatečnou platbu domácností s průměrnou spotřebou. "Zákazníci nemohou zatím počítat s variabilní tarifní sazbou a ani vizualizace dat nepřinese zákazníkům takové úspory, které by náklady domácnostem zaplatily," řekl Igmar Streese, vedoucí obchodního oddělení Spotřebitelské centrály.

Spolkový kabinet začátkem listopadu schválil zákon o digitalizaci Energiewende a stanovil kroky spojené s postupným zaváděním inteligentních elektroměrů. Podle směrnice EU má být do konce roku 2020 jejich podíl v domácnostech alespoň 80 %.

 
 
Reklama