Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energeticky úsporný projekt ušetří Kongresovému centru Praha 30 % nákladů na energie

V září byla podepsána smlouva na realizaci energeticky úsporného projektu v hodnotě 126 mil. korun, který Kongresovému centru Praha garantuje za 10 let celkovou úsporu 213 mil. Kč.

Tento v Česku svým rozsahem a komplexností unikátní projekt energetických služeb s garantovanou úsporou bude realizovat společnost ENESA a.s., která je součástí ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ.

Kongresové centrum Praha (KCP), bylo postaveno na přelomu 70. a 80. let 20. století. Přestože KCP prošlo v roce 2000 rekonstrukcí a přístavbou, technologická zařízení se zásadně nezměnila a většina jich pochází z let výstavby. Do letošního roku náklady na elektrickou energii, plyn a vodu spolkly každoročně téměř 74 mil. korun. Proto se KCP rozhodlo modernizovat energetické hospodářství s využitím energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC). Kromě toho, že náklady na realizaci úsporných opatření za 126 mil. korun budou postupně spláceny z budoucích garantovaných úspor energie, bude ENESA zainteresována na dalším zvyšování energetické efektivnosti a dalším snižování provozních nákladů KCP. K tomu využije energetický management, jehož přínosy si již ověřila na několika obdobných objektech jako bylo například Národní divadlo, Rudolfinum, Stavovské divadlo a další.

Projekt zahrnuje modernizaci většiny technologických zařízení jako jsou kotelna, strojovna chlazení a vzuchotechnika, která bude vybavena rekuperací. Nově budou instalovány kogenerační jednotky a další technologie na využití odpadního tepla. Kompletní modernizací a rozšířením projde celý systém měření a regulace. Obnovu si vyžádá i osvětlení. Realizace projektu bude probíhat za provozu a potrvá do října 2016. Celý komplex opatření přinese za 10 let úsporu ve výši 213 mil. Kč, což představuje snížení spotřeby elektrické energie, plynu a vody o 30 %.

Kongresové centrum Praha, a.s. již řadu let patří mezi nejvýznamnější kongresová centra v Evropě. Ve více než 50 sálech, salóncích a jednacích místnostech nabízí dostatek prostoru pro pořádání kongresů až pro 9 300 účastníků. Vysoká technická úroveň a variabilita prostor umožňují realizaci nejen kongresů a konferencí, ale také výstav, společenských akcí i kulturních představení.

ENESA a.s. je největší česká společnost poskytující výhradně energetické služby (zvl. metodou Energy Performance Contracting, EPC) včetně energetického managementu v ČR. Za 10 let své existence zavedla energeticky úsporná opatření v téměř 200 objektech. Při celkové investici přesahující 650 mil. Kč ušetřily zákazníkům její projekty na provozních nákladech přes 475 mil. Kč. V roce 2015 byly realizovány energeticky úsporné projekty metodou EPC v Rudolfinu, v Ateliérech ND, v nemocnicích ve Svidníku, Žiaru nad Hronom a Trebišově, ve strojírenském podniku BUZULUK Komárov a nově také v Kongresovém centru Praha. Od roku 2015 je součástí ČEZ ESCO ze Skupiny ČEZ.

Kvalitu služeb společnosti ENESA dokládají významná ocenění. V roce 2014 ocenila Evropská iniciativa pro energetické služby (EESA) EPC projekt v Nemocnici Jihlava titulem „Nejlepší evropský projekt energetických služeb“. V roce 2009 obdržela společnost ENESA od EESA ocenění „Nejlepší evropský poskytovatel energetických služeb za rok 2009“. O rok později si odnesla titul „Nejlepší projekt v kategorii OHEŇ“ z národního kola ankety E.ON Energy Globe Award 2010 za projekt EPC v Národním divadle.

 
 
Reklama