Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Českých Budějovicích se výstaviště proměnilo v řemeslné dílny

Na Výstavišti České Budějovice při výstavě Hobby 2015 se konalo již páté kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.

Postupové soutěžní klání proběhlo ve dnech 15. a 16. května a soutěžilo zde deset družstev truhlářů a pět zednických týmů z celkem dvanácti škol. Část výstaviště se tak proměnila v plnohodnotné řemeslné dílny.

Do celorepublikového finále při veletrhu FOR ARCH 2015 postupují z celkového počtu 30 soutěžících vítězní truhláři Štěpán Šatava a Albert Filip ze SOU Hluboš a ze druhé pozice Jan Pavlíček a Pavel Szuta z SOU Lišov. Ze zednických týmů do finále putují Jiří Ondřej a Jiří Novotný z SPŠ Tábor a stříbrní Marek Bučkó a Miroslav Nedoma ze SOŠ a SOU Jindřichův Hradec. „Hvězdami postupového kola se stali jako tradičně zástupci vítězných škol. Bylo znát, že školy své studenty opravdu připravovaly, jejich zástupci dokonce snad i sledovali předešlá soutěžní kola,“ s úsměvem uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže.

Studenti bravurně ovládli nové technologie

Návštěvníci veletrhu nemohli přehlédnout, že se pavilon R3 určený pro SUSO proměnil v opravdovou dílnu. „Díky strojům Mafell a Houfek máme větší plynulost ve výrobě, technickou vyspělost a přibližujeme se skutečné truhlárně. Mladí řemeslníci se naučili ovládat širokopásovou brusku Buldog nebo dlabačku Houfek, dále ovládat stoly Ramia a také předvedli, že skvěle ovládají a využívají přímočarou a kotoučovou pilu Mafell,“ říká David Surmaj. „Poslední ročník celkově splnil naše očekávání. Všechny novinky a technologie se skvěle ujaly a všichni mladí řemeslníci kromě již zmíněných nástrojů ovládli i pracovní postupy a technologie Porotherm, YTONG, DeWalt či komínový systém Heluz,“ dodal Surmaj.

Stolky na květiny putují do dětského domova

Dva malí žáci z Dětského domova Horní Planá si na vlastní kůži vyzkoušeli truhlářské řemeslo. „Jeden z hochů si řemeslo vyzkoušel již v loňském roce a hned se oba opět přihlásili na příští ročník. Myslím, že tady máme nadějné mladé truhláře,“ dodává Surmaj. Do Dětského domova Horní Planá putují exteriérové stolky na květiny, které soutěžící v Českých Budějovicích vyrobili.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama