Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o úvěry u stavebního spoření loni klesl, o smlouvy rostl

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 40,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o desetinu. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl, spořitelny jich uzavřely přes 613.000.

Asociace českých stavebních spořitelen neočekává žádnou zásadní změnu trendu.

"Měl by se potvrdit pozitivní růst nově uzavřených smluv, meziročně do deseti procent. Úvěrové obchody jsou závislé na výši úrokových sazeb v ekonomice, které se patrně nijak významně nezmění. Proto se ani úvěrové obchody stavebních spořitelen nikam významně neodchýlí," uvedl již dříve tajemník Asociace Jiří Šedivý.

V posledních letech zájem o produkty stavebního spoření výrazně klesal.

Důvodem byly diskuze o omezení produktu a otevření systému komerčním bankám. Z těchto změn, které byly již promítnuty do připravovaných zákonů, nakonec kvůli loňským předčasným volbám sešlo.

Za celý předloňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě procenta. Spořitelny uzavřely přes 611.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky.

Stavební spořitelny x hypoteční banky

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. V současnosti jsou sazby hypoték na historických minimech.

 
 
Reklama