Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čištění rozvodů vody a topení od vodního kamene a oxidů železa

Problém usazování vodního kamene a oxidů a hydrátů železa na teplosměnných plochách a vnitřku rozvodů se řeší jejich odstraňováním pomocí roztoků organických kyselin s přídavkem inhibitorů koroze.

Tyto nánosy způsobují horší přestup tepla, snižování průtoku a celkové účinnosti topných systémů. Tím se samozřejmě i zvyšují náklady na topení a zhoršuje se celková ekonomika provozu. Před použitím čisticího prostředku je vhodné systém řádně vypláchnout a pokusit se co nejvíc nečistot odstranit mechanicky proudem vody a tím i ušetřit náklady na čištění.

Prostředek se aplikuje do systému přes vypouštěcí kohout, nechá se v systému cirkulovat a průběžně se měří kyselost (pH) roztoku. Během čištění se pH mění od hodnoty pH = 2 a průběžně stoupá. Po dosažení pH cca 5 je potřeba systém vypustit a vypláchnout a aplikovat prostředek opět do čisté vody. Hodnota pH se dá měřit různými způsoby, ale nejjednodušší je použití elektronického pH- metru, který se dá pořídit za cenu do 1000,- Kč.

Měření pomocí pH- papírku není dostatečně přesné a těžko se jím určí ukončení čisticího procesu.



Elektronický pH - metr

pH - papírky

Není vhodné přidávat činidlo do již zreagovaného roztoku, protože se tím posune jen minimálně rovnováha chemické reakce a množství přidaného prostředku neodpovídá množství zreagovaného nánosu (chemie je o rovnováhách).
Tento postup se opakuje do té doby, až se hodnota pH přestane v čase měnit, což v praxi znamená, že je veškerý vodní kámen odstraněn.

Po ukončení čištění se systém propláchne. Kontrola se provede měřením pH (čisticí roztok je silně kyselý, proplachuje se tak dlouho, dokud pH nedosáhne hodnoty pH čisté vody).

U topných systému se doporučuje po vyčištění aplikovat inhibitor koroze, který chrání systém zevnitř a působením molybdenanů pasivuje povrch i proti vzniku galvanického článku, který může být příčinou netěsností.


BCG Technik s.r.o.
logo BCG Technik s.r.o.

Prodej kapalných těsnicích, čisticích a ochranných prostředků značky BCG. Speciální kapaliny na zatěsňování a čištění pitné vody, rozvodů topení a plynovodů, kanalizací, bazénů, nádrží, solárních systémů. BCG Kapaliny utěsní všechny druhy potrubních ...

 
 
Reklama