Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co když se majitel nestará o pozemek?

Nejjednodušší postup je z pohledu legislativy podle zákona o obcích, jestliže i přes výzvy není pozemek řádné obhospodařován a narušuje tak celkový vzhled obce.

Jak přimět vlastníka pozemku, aby např. odstranil nálety, pozemek posekal nebo jej zbavil plevele?

  1. Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů:
    • Podle ustanovení § 3 odst. 1 písm. a) jsou vlastník pozemku nebo objektu nebo osoba, která je užívá z jiného právního důvodu, povinni zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat.
    • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský může za porušení povinnosti uložit pokutu až 30.000 Kč podle intenzity škodlivých následků na životním prostředí, zdraví lidí nebo zvířat.
  2. Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu
    Ačkoliv tento zákon ukládá povinnost vlastníkům a nájemcům pozemků, aby nepoškozovali okolní pozemky a příznivé fyzikální, biologické a chemické vlastnosti půdy a chránili obdělávané pozemky podle schválených projektů pozemkových úprav, při zarůstání plevelem nepomůže, jelikož je obtížné hovořit o zhoršování kvality půdy.

  3. Zákon č. 128/2000 Sb. o obcích
    Obec může uložit pokutu právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě za to, že neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, tak, že naruší vzhled obce (§ 58 odst. 2 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích). Toto ustanovení by bylo možné aplikovat i na případy, kdy (přes výzvy) není pozemek například posečen a narušuje tak celkový vzhled obce.

  4. Závazná vyhláška samosprávy obce podle § 10 písm. c) zákona o obcích: Vyhlášku mj. k zajištění udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, k ochraně životního prostředí, zeleně v zástavbě a ostatní veřejné zeleně vydává obec. Účinně lze touto vyhláškou regulovat především nakládání s veřejnou zelení, včetně uložení povinnosti pravidelných sečí a další údržby této zeleně.
 
 
Reklama